obup

Iz Afrike v Evropo v vrečki strupenega pepela in med razbitim steklom

B.K./STA
23. 2. 2021, 12.31
Posodobljeno: 23. 2. 2021, 12.39
Deli članek:

Policija je v pristanišču v španski eksklavi Melilla na severu Maroka v petek odkrila migranta, ki se je v upanju, da se mu bo tako uspelo prebiti v Evropo, skril v vrečo strupenega pepela. Nekaj ljudi se je medtem v Španijo skušalo prebiti tako, da so se skrili v zabojnike z razbitim steklom.

Reuters
Melilla je španska enklava, ki meji na Maroko in točka, na kateri na ozemlje EU prebegne na tisoče ljudi.

Nekega moškega so odkrili nezavestnega v zaprti plastični vrečki, v kateri je bil sicer elektrofiltrski pepel, ki nastaja pri kurjenju premoga, in po pravilih EU spada med toksične odpadke. Policist, ki ga je našel, je najprej mislil, da gre za truplo. A ko so odprli vrečo, je moški znova prišel k zavesti in so ga uspeli rešiti.

Policija je sicer v pristanišču odkrila skupno 41 migrantov, ki so se skušali nezakonito vkrcati na čolne in ladje, namenjene v Španijo. Večina se jih je skrivala v tovornjakih in drugih vozilih. Nekaj so jih našli tudi v zabojnikih, polnih razbitega stekla, namenjenega za recikliranje. Več jih je zato utrpelo ureznine.

Lani je v Španijo po kopnem in preko morja nezakonito vstopilo več kot 41.000 migrantov, kar je za skoraj tretjino več kot v letu 2019. Od tega jih je več kot polovica pristala na Kanarskih otokih, kar je bistveno več kot v letih pred tem. Zaradi vse strožjih kontrol in patruljiranja v Sredozemskem morju migranti namreč iščejo alternativne poti za prihod v Evropo.

V Melillo, eno od dveh španskih eksklav na severu Maroka, ki predstavljata kopensko mejo EU z Afriko, se je medtem lani prebilo 1500 migrantov.