hong kong

VIDEO: Starostnik na avtocesto kar z invalidskim vozičkom

B.K.
23. 2. 2021, 10.13
Posodobljeno: 23. 2. 2021, 10.20
Deli članek:

Policija išče starostnika, ki je poldrugi kilometer po avtocesti vijugal na električnem invalidskem vozičku.

Facebook
Takole je oviral promet vzdolž avtoceste Ching Cheung.

Vozniki na zasedeni hongkonški avtocesti Ching Cheung so v ponedeljek opazili starostnika, ki se je po cestišču vozil z električnim invalidskim vozičkom. Možakar je po avtocesti vozil kar kilometer in pol, večino časa ob desnem robu voznega pasu, a se je vmes odpravil tudi na prehitevalni pas.

Možakar, ki naj bi po oceni voznikov štel okoli 80 let, je na avtocesto zapeljal okoli 11. dopoldanske ure, ko je na cesto prispela policijska patrulja pa je starostnik že izginil. Policija več kot sedemmilijonskega mesta ga je iskala še cel dan, a zaman.  

Najbolj nenavadno pa je, da so policisti zaradi praktično enakega prekrška pet ur pred tem ustavili 85-letnika. Tudi ta je z invalidskim vozičkom zapeljal na avtocesto, policistom je kasneje dejal, da po pomoti.

Kazni za tovrstno vožnjo so v Hong Kongu sicer zelo visoke. Kdor po avtocesti vozi neregistrirano električno vozilo se ga kaznuje z denarno kaznijo 10.000 hongkonških dolarjev (1.000 evrov) in do šestimi meseci zaporne kazni, če pa vozilo ni niti zavarovano, pa bo to prekrškarja stalo dodatnih 10.000 hongkonških dolarjev, v zapor pa lahko gre še za dodatno eno leto. Nevarno vožnjo se medtem kaznuje z globo 500 hongkonških dolarjev (53 evrov) in do tremi meseci zapora. Če bodo možakarja dobili, bi lahko hipotetično dobil leto in devet mesecev zapora, a jo bo najbrž odnesel le z opozorilom, kakor jo je navsezgodaj odnesel njegov 85-letni kolega.