Slovaška

Minister predlagal odprtje cerkva in prošnjo Mariji, da jih odreši covida

B.K.
23. 2. 2021, 09.21
Posodobljeno: 23. 2. 2021, 09.21
Deli članek:

Verni minister bi se za pomoč pri boju proti covidu obrnil na "devico Marijo".

Profimedia
Leta 1710 naj bi molitev prebivalce Trnave odrešila kuge. Na fotografiji: cerkev in kip sv. Nikolaja v centru Trnave.

Slovaška je konec tedna zabeležila največ hospitalizacij in smrti zaradi covida-19 doslej. Strategija zaprtja države in hitrega testiranja vseh prebivalcev pa ne kaže pozitivnih učinkov. Minister za socialo in družino Milan Krajniak je zato predlagal, da bi znova odprli cerkve in namignil na domnevni čudež, ki naj bi se zgodil v začetku 18. stoletja, ko je po Slovaški pestila kuga.

Krajniak, ki je tudi sam verni katolik, je dejal, da mu državljani sporočajo, da bolniki, ki "dobijo duhovno pomoč" lažje prenašajo bolezen. "Kaj, če bi ljudem dovolili, da se udeležujejo bogoslužja pod točno določenimi pogoji, in ti bi lahko molili za vse ljudi na Slovaškem, tako za vernike kot za nevernike," se je vprašal Krajniak.

Ob tem je minister namignil na domnevni čudež, ki naj bi se leta 1710 zgodil v slovaškem mestu Trnava, med epidemijo kuge. Takrat so se "obupani prebivalci odločili, da bodo s skupno molitvijo za pomoč prosili devico Marijo in zgodil se je čudež. Od tistega dne se je kuga končala," je dejal slovaški minister in dogodek označil za "preverljiv zgodovinski primer".

Slovaška je cerkve zaprla že v prvem valu epidemije marca lani, v drugem valu pa jih je zaprla s 1. januarjem letos. Slovaška škofovska konferenca zapiranju cerkva nasprotuje in mnoge manjše cerkve še vedno izvajajo javna bogoslužja.