Nekateri prebivalci Teksasa, kjer imajo deregulirani tržni elektroenergetski sistem, se soočajo z astronomskimi računi. Ameriški mediji poročajo o možakarju, ki je prej zaradi velike porabe plačeval po nekaj sto dolarjev na mesec, zdaj pa je dobil račun za 17.000 dolarjev. Številnim je mesečni račun skočil s 50 na 9000 dolarjev na mesec.

Družina 11-letnika se je odločila za tožbo, s katero zahteva od pristojnega elektropodjetja 100 milijonov dolarjev (82 milijonov evrov) odškodnine. Družina je prepričana, da je Cristian umrl zaradi podhladitve, policija pa odgovarja, da bo treba počakati na ugotovitve obdukcije, ki lahko traja več tednov.

Dobavitelj elektrike zatrjuje, da so bile posamezne redukcije elektrike neizogibne, da je vzdržalo celotno omrežje. Družina tragično preminulega dečka, ki je živela v mobilnem domu in tudi ostala brez elektrike, ne sprejme razlage. Njihov odvetnik Tony Buzbee ima dokaze, da so bile v središču Houstona prazne poslovne stavbe oskrbovane z elektriko, istočasno pa je družina Pinedovih pri temperaturah do -10 stopinj Celzija dva dni zmrzovala v svojem domu.

Prva v vrsti tožb

Cristianova mati je za lokalne medije povedala, da fant ni bil bolan. Še v soboto, 13. februarja, se je igral na snegu s prijatelji, zvečer je smuknil v posteljo, ki jo je delil z mlajšim bratom, zjutraj pa je bil neodziven, mrtev, je razložila mati.

Odvetnik Buzbee zastopa še sedem družin, ki so v mrazu izgubile svojce. »Cristianova tožba je prva in je prav, da je prva. Spremenila bo Teksas,« je dejal Buzbee za ABC News.

austin, voda, vrsta
Profimedia
V Austinu (na fotografiji) in drugod po Teksasu so imeli tudi težave z oskrbo s pitno vodo. Ljudje so v dolgih vrstah čakali, da napolnijo svoje kanistre.

Najmanj 69 smrti

V hudem mrazu v Teksasu je Doslej je umrlo najmanj 69 ljudi, večinoma v prometnih nesrečah na zaledenelih in zasneženih cestah, drugi so umirali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom med ponesrečenim ogrevanjem, umirali so brezdomci, pa tudi bolniki v bolnišnicah, kjer zaradi pomanjkanja vodnega pritiska ni bilo mogoče opraviti posegov. Nekaj tudi v neogrevanih domovih, kot Cristian.