trgovinska vojna

Kaj bo s Trumpovimi carinami? Kitajska poziva k njihovi ukinitvi

B.K./STA
22. 2. 2021, 12.56
Posodobljeno: 22. 2. 2021, 13.06
Deli članek:

Kitajski zunanji minister je ZDA pozval k odpravi carin in sankcij.

Profimedia
Kaj se bo zgodilo s carinami?

Kitajski zunanji minister Wang Yi je ameriškega predsednika Joeja Bidena pozval k odpravi carin in sankcij, ki jih je uvedel njegov predhodnik Donald Trump. "Pripravljeni smo na odprto komunikacijo z ZDA," je dejal zunanji minister, ki upa, da bodo ZDA čim prej odpravile po njegovih besedah nerazumljive carine za kitajske izdelke.

Profimedia
Kitajski zunanji minister Wang Yi.

Kitajski zunanji minister je ZDA pozval še, naj spoštujejo kitajske interese in prenehajo s kritiko kitajskega političnega sistema. Zaenkrat Biden sicer še ni nakazal, da bi lahko kmalu spremenil Trumpove ukrepe. V prvem telefonskem pogovoru s kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom v začetku meseca so se po poročanju medijev pokazala temeljna razhajanja med svetovnima velesilama.

Bela hiša je tudi izrazila zaskrbljenost zaradi nepoštenih gospodarskih praks Pekinga in zatiranja v Hongkongu, medtem ko je Kitajska opozorila, da bo takšna konfrontacija pogubna za obe državi in svet.

Odnosi med Kitajsko in ZDA so se zelo poslabšali v času mandata predsednika Trumpa, ki je sprožil trgovinsko vojno med največjima svetovnima gospodarstvoma, ko je uvedel carine na kitajski uvoz.