milijarda dolarjev

Tesla žanje ogromne profite od rasti bitcoina

B.K.
22. 2. 2021, 09.12
Posodobljeno: 22. 2. 2021, 09.14
Deli članek:

Podjetje je na poti, da bo več profita ustvarilo od finančnih špekulacij kot od prodaje.

Promocijsko gradivo
Pri Tesli so v bitcoin investirali milijardo dolarjev in pol, poželi pa že približno milijardo dolarjev dobička.

Ameriško podjetje Tesla, ki jizdeluje električne avtomobile, je doslej zaslužilo približno eno milijardo ameriških dolarjev, od investicij v bitcoin, je izračunal finančni analitik Daniel Ives iz investicijskega sklada Wedbush Securities. Tako je na poti, da bodo njeni dobički od špekulacij v bitcoin kmalu presegli dobičke od prodaje električnih avtomobilov.

Profimedia
Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk

V začetku meseca je ustanovitelj podjetja Elon Musk sporočil, da je Tesla konec januarja investirala kar milijardo in pol ameriških dolarjev v bitcoin. Odtlej je njegova vrednost strmo narasla in Musk se je znašel z novo milijardo v žepu. Ni znano, ali je podjetje medtem kaj svojih naložb v bitcoinu že prodalo.

Cena kriptovalute bitcoin je letos sicer strmo narasla. Konec januarja se je en virtualni zlatnik prodajal za slabih 34.800 dolarjev, danes pa se cena giblje okoli 57.000 dolarjev. Od začetka leta pa je can bitcoina narasla kar za slabih 92 odstotkov.

Musk, ki je na družbenem omrežju twitter že večkrat oznanil podporo bitcoinu in ga je označil tudi za "manj neumno" varianto bankovcev, je sicer v soboto napisal, da se cena bitcoina sedaj "zdi visoka". Ni pa jasno ali bo zato Tesla prodala kaj svojih naložb.