glede dobave cepiva

AstraZeneca EU pustila na cedilu

L.K./STA
27. 1. 2021, 12.48
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 13.35
Deli članek:

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca se bo vendarle udeležilo drevišnjega sestanka s predstavniki EU glede napovedanih zamud pri dobavi cepiva proti covidu-19. Najprej je iz Bruslja sicer prišlo sporočilo, da so predstavniki podjetja udeležbo odpovedali, a je podjetje to kasneje zanikalo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Potrdimo lahko, da nismo odpovedali udeležbe, pozneje danes se bomo udeležili sestanka s predstavniki EU," je tiskovna predstavnica podjetja sporočila v izjavi.

Sestanek predstavnikov AstraZenece in EU je v okviru usmerjevalnega odbora za strategijo cepljenje predviden ob 18.30.

Predstavniki komisije in držav članic so se v okviru odbora s predstavniki britansko-švedskega podjetja dvakrat sešli že v ponedeljek.

Strani poskušata rešiti spor, ki je nastal, ko je AstraZeneca minuli konec tedna napovedala, da bo v prvem četrtletju EU dobavila manj cepiva od dogovorjenega. Kot razlog podjetje navaja težave s proizvodnimi zmogljivostmi.

Do konca marca naj bi AstraZeneca EU, s katero je podpisala pogodbo avgusta lani, glede na prvotne načrte dobavila 80 milijonov odmerkov cepiva, sedaj pa naj bi bilo tega za okrog 60 odstotkov manj.

EU, ki se je morala soočiti tudi z zamudami pri dobavi cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, dosedanja pojasnila podjetja niso prepričala in je od njega zahtevala, da se drži predvidenega načrta.