mafija

V Amsterdamu prijeli največjega azijskega narko-barona

B.K.
24. 1. 2021, 20.25
Posodobljeno: 24. 1. 2021, 20.25
Deli članek:

'Kitajski El Chapo' s preprodajo drog letno zasluži do 70 milijard dolarjev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tse Chi Lop, poznan tudi kot "kitajski El Chapo", je v Amsterdamu prišel v roke možem postave. Domnevni vodja kriminalne združbe znane pod imenom "Podjetje", ki je odgovorna za približno 70 odstotkov vseh narkotikov, ki prispejo v Avstralijo, je bil na željo avstralske policije prijet na amsterdanskem letališču Schipol, so sporočile nizozemske oblasti.

56-letnega milijarderja mediji radi primerjajo z zloglasnim mehiškim narko-baronom Joaquinom Guzmanom - El Chapom, ki zdaj sedi za rešetkami ameriškega zapora, pred leti pa je bil najbogatejši "diler" na svetu. Tse naj bi nadzoroval dobičkonosno trgovino z drogami po Aziji, Oceaniji in Avstraliji, ki naj bi mu po nekaterih ocenah letno prinesla tudi do 70 milijard ameriških dolarjev (57 milijard evrov) dobička.

Od Japonske pa vse do Nove Zelandije naj bi njegov kartel preprodajal na tone heroina, metamfetaminov in ketamina. Drogo naj bi med drugim skrivali v čajne vrečke, imeli pa naj bi tudi tesne povezave z mnogimi vladami azijskih držav.

Tse, ki se je rodil na Kitajskem ima sicer kanadsko državljanstvo, pred časom je živel v Torontu, pred aretacijo pa se je večinoma selil med Hong Kongom in Tajvanom.