Preplah v Združenem kraljestvu

Angleški sev ne samo bolj nalezljiv, temveč tudi bolj smrtonosen?

S.R.
22. 1. 2021, 20.08
Posodobljeno: 22. 1. 2021, 20.44
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je danes dejal, da bi lahko bil tako imenovani angleški sev novega koronavirusa bolj smrtonosen od ostalih sevov, ki krožijo po državi.

Profimedia
Razširjenost virusa sars-cov-2 v Združenem kraljestvu ostaja visoka.

Boris Johnson je v današnjem nagovoru sicer poudaril, da sta glede na dokaze obe cepivi proti covidu-19, ki ju uporabljajo v Združenem kraljestvu, torej cepivi Pfizer/BioNTecH in AstraZeneca/Oxford, učinkoviti tudi proti temu sevu. A obstajajo tudi nekateri dokazi, da je ta novi sev, ki naj bi bil bolj nalezljiv, tudi bolj smrtonosen. Kot so izračunali znanstveniki pri vladni svetovalni skupini za nove in nastajajoče grožnje respiratornih virusov (Nervtag - New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group), bi lahko novi sev, poimenovan B117, smrtnost povečal za faktor 1,3, a so dokazi za to zaenkrat še zelo šibki. 

Ocena matematikov temelji na primerjavi smrtnosti v primeru ljudi, okuženih bodisi z novim bodisi s starejšimi sevi sars-cov-2. Glavni svetovalec britanske vlade za znanost Patrick Vallance je podatke v zvezi s smrtnostjo v primeru novega seva opisal kot »zaenkrat ne preveč trdne.« Poudaril je, da je »okoli teh številk veliko negotovosti« in da je potrebnega še veliko dela, kljub temu pa je to razlog za »zaskrbljenost.« Zaenkrat tako kaže, da je ta angleški sev za približno od 30 do 70 odstotkov bolj nalezljiv in tudi za približno 30 odstotkov bolj smrtonosen. Kot je opisal, povečanje tveganja za smrt še ni povsem jasno, a kaže, da se ta v primeru 60-letnih moških z 10 smrti na 1000 primerov okužbe poveča na 13 do 14 smrti na 1000 primerov, poroča Guardian. A, kot poudarjajo pri BBC, so to razliko opazili v primeru primerjave vseh ljudi, ki so bili na testu pozitivni, medtem ko pri analizi ločenih podatkov iz bolnišnic povečanja smrtnosti ni opaziti.

Razmere se umirjajo 

V Združenem kraljestvu v zadnjem času sicer opažajo upad števila novih primerov okužbe. Po ocenah britanskega ministrstva za zdravje se število dnevno potrjenih primerov zmanjšuje tudi za od 1 do 4 odstotke na dan, pa poroča tiskovna agencija Reuters. Še teden dni nazaj je kazalo, da se to število povečuje tudi za 5 odstotkov dnevno. Zadnji podatki tako dajejo nekaj upanja, da so širjenje do neke mere uspeli zamejiti, a ministrstvo državljane kljub temu poziva k previdnosti. 

Vzpodbudni so tudi podatki o reprodukcijskem številu R0, torej merilu nalezljivosti posamezne kužne bolezni, ki pomeni povprečno število ljudi, ki jih v času kužnosti okuži ena kužna oseba. Ta se je s približno 1,2 do 1,3 v prejšnjem tednu zdaj zmanjšalo na med 0,8 in 1, kar pomeni, da vsakih deset okuženih v povprečju okuži med osem in deset novih oseb. Razširjenost virusa sicer še vedno ostaja visoka, po ocenah britanskega urada za nacionalno statistiko je namreč v Združenem kraljestvu z virusom okužena približno vsaka 55 oseba, še poroča Reuters.