mimo eU

Madžarska odobrila rusko cepivo in uvedla cepilne certifikate

B.K./STA
22. 1. 2021, 09.17
Posodobljeno: 22. 1. 2021, 09.18
Deli članek:

Madžarska je kot prva članica Evropske unije izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, pa tudi cepiva švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila šele odločila in to do konec meseca.

Reuters
Rusko cepivo Sputnik V, ki ga uporabljajo že v številnih državah, je zdaj dobilo dovoljenje tudi na Madžarskem.

Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana, Gergely Gulyas je v četrtek dejal, da je bila madžarska vlada zaradi počasnosti Bruslja prisiljena najti svoje lastne vire za cepiva proti covidu-19.

Povedal je, da se vlada pogovarja z vsemi potencialnimi dobavitelji, vključno s Kitajsko in Rusijo. Zagotovil je, da bodo kupili samo cepiva, s katerimi so cepili več milijonov ljudi in za katera bodo madžarske oblasti ugotovile, da so varna in učinkovita.

Gulyas je dejal, da so madžarske oblasti že izdale začasno dovoljenje za uporabo cepiva AstraZenece. Če bo to storila tudi Ema, se bo na Madžarskem lahko začelo cepljenje, je dodal. Povedal je še, da so dovoljenje za začasno uporabo že izdali tudi za rusko cepivo Sputnik V. Cepivo mora dobiti še dovoljenje madžarskih zdravstvenih oblasti, tako da ni znano, kdaj bi z njim lahko začeli cepljenje.

Po njegovih besedah je madžarska vlada podpisala tudi dogovor, na podlagi katerega bo lahko takoj dobila milijon odmerkov cepiva kitajskega podjetja Sinopharm, spomnil pa, da tega cepiva madžarske oblasti še niso odobrile.

Madžarski državljani bodo prav tako lahko izbirali s katerim cepivom bodo cepljeni. Če njihove izbire ne bo na voljo, bodo morali počakati, da ga nabavijo. Vsi, ki se bodo cepili ali pa preboleli covid-19, bodo verjetno od sredine februarja dobili certifikate v obliki plastičnih kartic.