Kitajska je ukrepe uvedla, medtem ko je v Washingtonu prisegel novi ameriški predsednik Joe Biden, od katerega mnogi pričakujejo, da bo ohranil trd pristop do azijske sile.

"V preteklih nekaj letih so nekateri protikitajski politiki v ZDA iz svojih sebičnih političnih interesov, predsodkov in sovraštva do Kitajske (...) načrtovali, spodbujali in izvedli vrsto norih potez," so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva. Ta dejanja so po navedbah Pekinga močno posegla v kitajske notranje zadeve, spodkopala kitajske interese, užalila Kitajce in resno skalila kitajsko-ameriške odnose. 

Kitajska se je zato odločila, da uvede sankcije proti 28 osebam, ki so resno kršile kitajsko suverenost in so bile odgovorne za poteze, povezane s Kitajsko.

Poleg nekdanjega državnega sekretarja Mikea Pompea so na seznamu med drugim tudi Trumpov trgovinski svetovalec Peter Navarro, svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, namestnik državnega sekretarja za vzhodnoazijske in pacifiške zadeve David Stilwell, nekdanji minister za zdravje Alex Azar in veleposlanica pri ZN Kelly Craft.

Peking je uvedel sankcije tudi proti bivšemu Trumpovemu svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu in nekdanjemu strategu Steveu Bannonu.