Kalifornija

FOTO: Mesece staro žerjavico razpihal močan veter in znova zanetil požare

B.K.
20. 1. 2021, 14.49
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 14.51
Deli članek:

Po jugu ameriške zvezne države Kalifornije spet pustošijo požari.

Profimedia
Gasilci v boju proti novim požarom v Kaliforniji.

Niti pozimi v Kaliforniji nimajo miru pred požari. Tokrat jo je zagodel veter, ki je razpihal več mesecev staro žerjavico, ki še vedno tli po nekaterih pogoriščih jesenskih uničujočih požarov. Žerjavico je razneslo okoli in vnelo se je rastje.

Požari gasilcem in prebivalcem deljo preglavice že od četrtka, samo v zadnjih 12 urah pa so oblasti dobile 13 klicev na pomoč. Deli zvezne države v bližini gorovja Santa Cruz so ostali brez elektrike, evakuirati so morali že 12 domov, zublji pa grozijo, da bodo uničili ponekod še zadnje zaplate zelenja daleč naokoli.

Reuters
Gasilci v boju proti novim požarom v Kaliforniji.

Obsežen kompleks požarov je sicer vznožje gorovja Santa Cruz zajel sredi lanskega avgusta, gasilci pa so se z zublji borili vse do oktobra. Takrat jim jih je sicer uspelo spraviti pod nadzor, a ogenj je še dalje tlel v debeli plasti suhega rastja, ki obkroža vznožje gorovja. Močan zimski veter, ki sicer ni nenavaden za tiste kraje, je zdaj poskrbel za to, da je pepel in žerjavico dvignil v zrak ter znova oživel speči ogenj.

Južni deli Kalifornije so znani po sušnem podnebju, a je zaradi podnebnih sprememb vsako leto huje. V Los Angelesu so tako od oktobra izmerili skupno le 5 centimetrov dežja, kar je več kot 10 centimetrov manj od dolgoletnega povprečja.

Reuters
Gasilci v boju proti novim požarom v Kaliforniji.