Svet

Vlada premierja Conteja dobila zaupnico v italijanskem senatu

A.S./STA
20. 1. 2021, 07.05
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 07.05
Deli članek:

Italijanski senat je sinoči izglasoval zaupnico vladi premierja Giuseppeja Conteja, ki pa ni dobila absolutne večine glasov. Za zaupnico je glasovalo 156 senatorjev v 321-članskem zgornjem domu italijanskega parlamenta, 140 jih je bilo proti, 16 pa se jih je vzdržalo.

Reuters
Giuseppe Conte

Za potrditev zaupnice je vlada potrebovala navadno večino glasov v senatu. Še tik pred glasovanjem ni bilo jasno, ali ji bo to uspelo, saj je vladajoča koalicija po izstopu stranke Živa Italija izgubila večino v zgornjem domu parlamenta.

Conte je senatorje v večurni razpravi pred glasovanjem pozval, naj podprejo zaupnico. O njej so glasovali, potem ko je pretekli teden iz vlade izstopila stranka Živa Italija.

To stranko, ki jo vodi nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, je Conte v nagovoru senatorjem obtožil, da je povzročila nemir v vladi. "Težko je vladati z nekom, ki stalno spodkopava politično ravnovesje, ki so ga s potrpežljivostjo dosegle stranke večine," je dejal. Poudaril je še, da je zaradi pandemije covida-19 še pomembneje, da vlada ostane na položaju.

Renzi je v svojem govoru pred senatom pozno popoldne poudaril, da Italija potrebuje močnejšo vlado. Zavrnil je očitke, da je Živa Italija z izstopom iz vlade ravnala neodgovorno.

Po glasovanju je Conte brez izjav zapustil senat še pred razglasitvijo izidov, na svoji spletni strani poroča časnik La Repubblica.

V ponedeljek je zaupnico že potrdil spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Za je glasovalo 321 poslancev, proti 259, 27 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Vlada je pretekli teden potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se glasovanja o načrtu vzdržali. Renzi je namreč zahteval še dodatna sredstva iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM), čemur ostro nasprotuje Gibanje pet zvezd.