Okužbe rastejo

V državi, kjer najhitreje cepijo, presenečeni nad učinkom prvega odmerka

C.E.
19. 1. 2021, 21.33
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 21.40
Deli članek:

V Izraelu so s prvim odmerkom cepili še skoraj tretjino prebivalstva, kljub temu so v ponedeljek zabeležili drugo najvišje število (dobrih 10.000) okužb s koronavirusom od začetka pandemije.

Reuters
V Izraelu so začeli cepiti osebe stare od 40 do 60 let.
V ponedeljek so v Izraelu cepili rekordnih 186.000 ljudi.

Vodja cepljenja v Izraelu Nachman Ash je nekoliko razočarano dejal, da je prvi odmerek »manj učinkovit kot so pričakovali« in tudi manj učinkovit od ocen pri Pfizerju, proizvajalcu cepiva, ki je trenutno številka ena v Evropi. Številni Izraelci so bili na testiranju pozitivni tudi več kot 10 dni po prejetju prvega odmerka. Tisti, ki so prejeli še drugi odmerek, pa imajo večjo količino protiteles. To postavlja pod vprašaj strategijo evropskih držav, ki so med prvim in drugim odmerkom še povečala število dni. Vse z namenom, da bi čim večje število ljudi prejelo vsaj prvi odmerek, ki naj bi ščitil približno 50 odstotno.

V Izraelu so s cepljenem začeli med prvimi. Po enem mesecu so cepili že 31 odstotkov prebivalstva. Prvi odmerek je do torka prejelo 2,2 milijona ljudi, drugega pa 422.000. Število okuženih pa ni upadlo, še več, v zadnjih dneh narašča, kljub temu, da imajo zelo stroge protikoronske ukrepe. Ponedeljkovih 10.021 je drugo najvišje število od marca. Tudi število umrlih zaradi posledic covida-19  se še ne zmanjšuje.

Kolikšen je delež bolj »nalezljivega« britanskega seva, si izraelski epidemiologi niso enotni, zagotovo pa je prisoten. Z resnejšim glasom je nastopil tudi premier Benjamin Netanjahu, ki ne izključuje še dodatnih, drastičnih ukrepov, kot je zaprtje mednarodnega letališča Ben Gurion.