neodobravanje

Nemci le za ščepec zaostrili ukrepe

A.S./STA
19. 1. 2021, 14.02
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 22.45
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes z ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel dogovorila o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa najmanj do 14. februarja.

Profimedia
V javnem prevozu in trgovinah ne bodo več dovolj pralne maske..

Kot je nocoj utemeljila Merklova, je treba ukrepe zaostriti zaradi mutiranega seva novega koronavirusa. "Ukrepati moramo zdaj," je izjavila po srečanju s predsedniki deželnih vlad. Če ne bodo ukrepov zaostrili zdaj, se bo to odrazilo v višjih številkah novih okužb, je še opozorila. Toda v praksi niso skoraj nič zaostrili. Večinoma so podaljšali že zdaj stroge omejevalne ukrepe. Najbolj se bojijo domnevno bolj kužnega seva, ki so ga najprej odkrili v Veliki Britaniji, v Nemčiji pa so doslej odkrili nekaj posameznih primerov.

Glede na vladni predlog, o katerem je Merklova govorila z ministrskimi predsedniki 16 zveznih dežel, so zaostrili pravila glede nošenja zaščitnih mask. Tako bo poslej v javnem prevozu, trgovinah in v lokalih treba nositi kirurške maske ali pa maske standarda FFP2 ali KN95/N95, ki zagotavljajo večjo zaščito kot druge, navadne maske.

Okrepili naj bi tudi pritisk na delodajalce, da zaposlenim omogočijo delo od doma. Hkrati bodo zaposlene tudi pozvali, naj v večji meri izkoristijo to možnost. Na ta način bi zmanjšali stike ne le na delovnem mestu, ampak tudi na poti v službo, torej v javnem prevozu, so utemeljili.

Šole ostajajo zaprte

Veliko časa so na pogovorih posvetili tudi šolam. Na koncu so se dogovorili, da bodo šole ostale zaprte do 14. februarja. Podobno bo tudi z vrtci.

Zaprti bodo ostali tudi gostinski lokali, gledališča in opere, pa tudi nenujne trgovine. Izjeme bodo veljale le za supermarkete ali drogerije.

Vladni predlogi so sicer naleteli tudi na nekaj pripomb, zlasti v zveznih deželah, ki jih vodijo socialdemokrati (SPD). Med drugim dvomijo, da so strožji ukrepi sploh nujni.

V Nemčiji strogi ukrepi za zajezitev virusa veljajo od začetka novembra, ko so zaprli restavracije, bare, rekreacijske in športne objekte, sredi decembra pa še šole in nenujne trgovine.

Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 11.369 novih okužb, umrlo je še 989 ljudi. Še pred tednom dni so poročali o 12.802 novih okužbah in 891 smrtnih primerih.