zaradi pandemije

Biden ne namerava odpraviti prepovedi potovanj v ZDA

A.S./STA
19. 1. 2021, 07.11
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 07.12
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je želel odpraviti prepoved potovanj v ZDA za državljane EU, Brazilije in Velike Britanije, ki jo je marca lani sam uvedel zaradi pandemije covida-19, vendar pa novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden te prepovedi ne namerava odpraviti.

Profimedia
Joe Biden

Bela hiša je v ponedeljek sporočila, da je Trump odpravil prepoved potovanj, ki bi začela veljati 26. januarja pod pogojem, da bodo potniki pred vstopom na letalo za ZDA imeli ne več kot tri dni star negativni test za covid-19.

Trump je lansko pomlad zaradi pandemije covida-19 uvedel prepoved potovanj v ZDA za državljane EU in Brazilije, ki nimajo dovoljenja za delo in bivanje v ZDA. Ustavili so se praktično vsi turistični in poslovni obiski.

Razlog za nenadno in nepričakovano Trumpovo odločitev o odpravi prepovedi tik pred iztekom njegovega mandata ni znan, saj se novi koronavirus še naprej širi po vsem svetu. Bidnova tiskovna predstavnica Jen Psaki je nemudoma sporočila, da tako ne gre.

"Sedaj, ko se pandemija slabša in se po svetu pojavljajo novi bolj nalezljivi sevi, ni čas za umik omejitev mednarodnih potovanj. Po nasvetu naše zdravniške ekipe 26. januarja ne nameravamo odpraviti omejitev. Prav nasprotno, saj nameravamo glede mednarodnih potovanj okrepiti ukrepe javnega zdravja, da omejimo širjenje covida-19," je sporočila Psakijeva.

V ZDA se je z novim koronavirusom okužilo približno 24 milijonov ljudi, umrlo pa je skoraj 400.000 bolnikov s covidom-19. Biden v skladu s pričakovanji ne bo rahljal ukrepov proti pandemiji. Leto dni je namreč kritiziral Trumpa zaradi pomanjkljivega pristopa k pandemiji in vsaj na začetku ne bo naredil ničesar, kar bi ga izpostavilo enakim kritikam.

Prepoved potovanj povzroča med drugim dodatno gospodarsko škodo letalskim družbam in prav tako hudo prizadeti turistični industriji. Ideja, da bi lahko prepoved odpravili hkrati z uvedbo obveznega testiranja pred potovanji, sicer dobiva vse več podpore.