Vrnitev

Navalnega aretirali po pristanku v Moskvi

C.E./STA
17. 1. 2021, 18.37
Posodobljeno: 17. 1. 2021, 19.11
Deli članek:

Na letališču Vnukovo v Moskvi je bilo pred pristankom letala z vodjo ruske opozicije Aleksejem Navalnim pestro.

Reuters
Andrej Navalni in njegova žena Julija ob pristanku v Moskvi.
Ruske varnostne sile so še pred prihodom letala z Navalnim aretirale več njegovih podpornikov, med njimi tudi več tesnih sodelavcev. Številni novinarji pa so se pritožili, ker so jim letališke oblasti prepovedale dostop do letališča Vnukovo, pri tem pa prepoved utemeljili s pandemijo covida-19. 

Letalo, ki je poletelo iz Berlina, so zaradi številnih podpornikov Navalnega preusmerili na letališče Šeremetjevo. Tam je pristalo dvajset minut čez 18. uro po našem času. Številni se bojijo, da bi lahko Navalnega po pristanku aretirali, saj naj bi kršil pogoje, ki mu omogočajo, da je na prostosti po obsodbi na pogojno kazen leta 2014. 

To se je uresničilo, saj so Navalnega takoj po pristanku aretirali. Do odločitve sodišča, ali naj mu izrečejo zaporno ali pogojno kazen, bo najverjetneje počakal v priporu.

V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo.

44-letnik je bil zastrupljen pred poletom iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta lani. Še med letom se je njegovo zdravstveno stanje hudo poslabšalo in so ga morali hitro oskrbeti v bolnišnici v Omsku. Dva dni kasneje so ga odpeljali na zdravljenje v Berlin, kjer so potem potrdili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok. Zastrupitev z novičokom so potrdili tudi laboratoriji v Franciji in na Švedskem. Iz bolnišnice so ga odpustili 23. septembra. V Moskvi sicer odločno zanikajo vsakršno vpletenost v njegovo zastrupitev.

Ob napovedi vrnitve v domovino je Navalni pred dnevi ponovil, da vrnitev zanj ni nikoli bila pod vprašajem. "Zame vprašanje, ali se vrniti ali ne, nikoli ni obstajalo. Ker preprosto nisem odšel. Znašel sem se v Nemčiji (...) iz enega razloga: skušali so me ubiti," je Navalni povedal v videu na Instagramu. Zahvalil se je Nemčiji, njenim prebivalcem in nemški kanclerki Angeli Merkel.