Potovanja, obiski restavracij, ...

Posebni privilegiji za cepljenje?

C.E.
17. 1. 2021, 17.16
Posodobljeno: 17. 1. 2021, 17.23
Deli članek:

Nemški zunanji minister Heiko Maas meni, da bi morali imeti cepljeni proti koronavirusu posebne pravice pri obisku restavracij ali kulturnih dogodkov.

Profimedia
V Rimu so lokali trenutno odprti do 18. ure.

Čeprav še ni potrjeno, ali lahko cepljeni prenašajo virus, pa po Maasovi oceni cepljeni vsaj ne bodo več zbolevali za covidom in ne ogrožajo več drugih cepljenih. In ko se bodo odpirale dejavnosti, kot so na primer lokali ali kinematografi, bi bilo po njegovem smiselno, da bi imeli cepljeni prednost. Nemška vlada zaenkrat nima posluha za to idejo.

Prezgodaj je tudi za uvedbo enotnega evropskega potrdila o cepljenju proti covidu-19. Prvi je to predlagal grški premier Kiriakos Micotakis. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se sicer načeloma strinja s konceptom, po njegovem mnenju pa še ni prišel čas za uvedbo tovrstnega potrdila. Odločitev o tem morajo sprejeti voditelji članic EU.

Na vprašanje, ali bodo lahko po EU potovali zgolj ljudje, ki bodo cepljeni, je odgovoril, da "ne izključuje ničesar". "Vendar vem, da je ta tema zelo občutljiva v številnih evropskih državah," je še povedal Michel.