Podaljšujejo

V Avstriji vse zaprto še najmanj tri tedne, obvezne maske FFP2

C.E.
17. 1. 2021, 09.09
Posodobljeno: 17. 1. 2021, 12.47
Deli članek:

Lockdown bodo podaljšali vsaj do 8. februarja.

Reuters
Fotografija je simbolična
"Pred nami so še dva do trije težki meseci," je dejal Kurz. Odpiranje bi bilo po njegovem mnenju trenutno "lahkomiselnost", če ne celo "malomarnost".

V Avstriji nimajo semaforja sproščanja ukrepov glede na kriterija dnevno okuženih in hospitaliziranih. Premierju Sebastianu Kurzu in vladi svetuje ekipa epidemioloških strokovnjakov. Ti svetujejo še tri tedne strogega »posta« javnega življenja. V to spadajo zaprti trgovine in lokali ter vse nenujne dejavnosti, delo od doma, poroča Kronenzeitung. Tudi šole se naj ne bi odprle pred 8. ali 15. februarjem, odvisno kdaj se v posamezni deželi končajo zimske počitnice.

Novost bo obvezno nošenje zaščitne maske tipa FFP2 v trgovinah in v javnem prometu. Te maske so dražje, ena stane približno štiri evre, zato se postavlja vprašanje, če jih bo starejše v zadostni meri zagotovila država, kot je obljubila.

Cilj je, da bi 8. februarja ob strogih varnostnih ukrepih odprli vse trgovine, storitve, kjer prihaja do tesnih stikov s strankami, kot so frizerji, in muzeje. Turistične zmogljivosti in gostinski obrati bodo zaprti najmanj do konca februarja. Sredi prihodnjega meseca bodo odločili, ali jih bo mogoče odpreti marca.

Število dnevno okuženih se v Avstriji že nekaj dni ne povečuje, še več, je bistveno nižje kot novembra ali decembra, oblasti pa se bojijo tako imenovanih novih sevov, ki naj bi bili bolj nalezljivi.