iz zda v avstralijo

Ubili bodo goloba, ki je prepotoval 13.000 kilometrov

B.K.
14. 1. 2021, 17.08
Posodobljeno: 14. 1. 2021, 17.11
Deli članek:

Golobu, ki je iz Severne Amerike pripotoval v Avstralijo so šteti dnevi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Avstralske oblasti so sporočile, da bodo evtanazirale goloba, ki mu je uspelo prečiti Tihi ocean. Golob, ki ga je na svojem vrtu v Melbournu našel Avstralec Kevin Celli-Bird, naj bi bil eden izmed ptičev, ki jih v Združenih državah Amerike gojijo za dirke. Izpustili so ga v ameriški zvezni državi Oregon, ki leži na vzhodni obali ZDA, a ni nikoli prišel do cilja, je Celli-Bird izvedel od ameriškega Združenja tekmovalnih golobov.

Celli-Bird ugiba, da je ptič nekako zašel, nato pa je pristal na tovorni ladji, ki je preko Tihega oceana potovala do Avstralije. Ko je priplula se je golob izkrcal in svojo pot nadaljeval proti Melbournu, kjer ga je na koncu našel in ujel presenečeni avstralec.

A Avstralija ima na področju uvoza živali zelo stroge zakone. Avstralske oblasti se zdaj bojijo, da je golob s sabo prinesel kakšne ptičje bolezni. Na vladnem oddelku za agrikulturo so medtem že povedali, da golob v Avstraliji ne sme ostati. “Predstavlja biovarnostno tveganje avstralskim pticam in perutninski industriji,” so zapisali v izjavi. Njegovega začasnega varuha so že obvestili, da ga bodo evtanazirali.

A to bo morda težje kot se zdi. Celli-Bird namreč trdi, da je golob zdaj čil in zdrav in ga zato ne more več ujeti.