Morilka nosečnice

Po dveh dneh ždenja v celici za usmrtitev je dočakala smrtonosni koktajl

G.G.
13. 1. 2021, 08.22
Posodobljeno: 13. 1. 2021, 08.27
Deli članek:

Morilka Lisa Montgomery se je zadnji dan svojega klavrnega bivanja znašla v pravnem pingpongu.

Profimedia
Opozarjanje na nesmiselnost instituta smrtne kazni.

Že v torek je bilo vse pripravljeno na usmrtitev 52-letne Lise Montgomery, ki je leta 2004 hladnokrvno umorila nosečo 23-letnico. Smrtonosno injekcijo pa so zadnji hip pospravili, ko je zvezni sodnik v Indiani James Hanlon najavil, da je nujno preveriti, ali je Montgomeryjeva sploh sposobna dojeti, kaj pomeni institut usmrtitve. Obramba je namreč trdila, da je duševno bolna in da ima možganske poškodbe. Čez nekaj ur so ocenili, da ni razlogov za preložitev.

Montgomeryeva je od ponedeljka zvečer že ždela v celici za usmrtitev, saj v zaporu Terre Haute v Indiani nimajo celic za ženske zapornice. Stekla je procedura, 52-letnci so odstranili koronavirusno zaščitno masko in jo vprašali, da ima možnost zadnjih besed. "Ne," je po pisanju ameriških medijev potiho zamrmrala obsojenka. In že je bila na vrsti poslednja kazen, injekcija ji je v telo vbrizgala smrtonosen koktejl.

Federal Execution
Lisa Montgomery

Čakajoč na Bidna

Zvezne usmrtitve so bile v ZDA od leta 2003 ustavljene, zato je Montgomeryjeva lahko upala na to, da se bo izrečeeni kazni izognila. Ponovno je izvajanje smrtne kazni na federalni ravni lani poleti uvedel ameriški predsednik Donald Trump. To bi lahko Biden, ko nastopi na funkcijo predsednika ZDA, znova spremenil. Je namreč oster nasprotnik izvajanja smrtnih kazni.

Zadnja ženska, ki so jo v ZDA usmrtile federalne oblasti je bila sicer Bonnie Heady, ki so jo leta 1953 usmrtili zaradi ugrabitve in umora otroka.

Na brutalen način do dojenčka

Montgomeryjeva se je usodnega 16. decembra 2004 odpravila na 270 kilometrov dolgo pot iz Melverna v Kansasu v Skidmore v Missouriju, kjer se je pod krinko posvojitve pasjega mladička sestala s 23-letno nosečnico Bobbie Jo Stinnett. Žrtev je na njenem domu zadavila z vrvjo nato pa je vzela kuhinjski nož in ji razparala trebuh. Žrtev se je medtem prebudila in skušala pobegniti, a jo je Montgomeryjeva obvladala, dokončno zadavila in ji iz trebuha vzela otroka.

Truplo 23-letnice je še isti dan našla njena mati Becky Harper, ki je v solzah poklicala policijo in po telefonu opisala, da stoji ob truplu svoje hčere, ki leži v mlaki krvi, njen trebuh pa je prerezan in prazen otroka. 

Policija je morilko ujela naslednji dan, ko se je s prezgodaj rojenim otročičkom oglasila v bolnišnici. Montgomeryjeva je imela dolgo zgodovino lažnih nosečnosti in ko se je kar naenkrat pojavila v bolnišnici z novorojenim otrokom, je policiji to bilo dovolj sumljivo za aretacijo. Danes 16-letna hči umorjene Victoria Jo, ki živi z ovdovelim očetom, o tragediji doslej še ni javno spregovorila.

Motiv za umor naj bi bil strah Montgomeryjeve pred tem, da bo izgubila skrbništvo nad svojima dvema otrokoma. Njen nekdanji mož jo je namreč prijavil oblastem, saj je vedel, da zaradi operacije ni več plodna in da laže o svojih nosečnostih. Ker se je datum sodne obravnave hitro približeval je Montgomeryjeva potrebovala dojenčka, s katerim bi dokazovala svojo plodnost in se tako rešila obtožb o nezmožnosti opravljanja starševstva.

Montgomeryjeva je tekom sojenja dejanje priznala, tako vrv s katero je mlado žrtev zadavila kot nož s katerim ji je prerezala trebuh pa so našli v njenem avtomobilu. Porota jo je leta 2007 spoznala za krivo. Aprila 2008 je bila obsojena na smrt.