Razglasili so jo za mrtvo

Francozinjo pred tremi leti pokopali, a še kako globoko diha

S.R.
12. 1. 2021, 19.38
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 19.38
Deli članek:

Že tri leta poskuša dokazati, da ni mrtva.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

58-letna Jeanne Pouchain iz vasi Saint-Joseph pri Lyonu v očeh francoskih upravnih organov zadnja tri leta ni obstajala, a je še kako živa. Zapleti so bili posledica pravnega spora z nekdanjo uslužbenko v njeni čistilnici. Sodišče jo je leta 2017 razglasilo za mrtvo, Pouchainova pa si je nato prizadevala, da bi jo uradno oživili. Kot je pojasnila, ji je odvetnik Sylvain Cormier dejal, da bo zadeva hitro rešena, saj je imela potrdilo svojega zdravnika, da je še kako živa. A sodni mlini meljejo počasi. 

Cormier je bil nad zadevo presunjen tudi sam. »Gre za noro zgodbo. Nisem mogel verjeti. Nikoli si ne bi mislil, da bi sodnik nekoga kar brez mrliškega lista razglasil za mrtvega. A je tožnica brez kakršnega koli dokaza trdila, da je gospa Pouchain mrtva in vsi so ji verjeli. Nihče ni preveril,« je Cormier pojasnil za tiskovno agencijo AFP. 

Kako se je zapletlo?

Pouchainovo je po več kot desetletju pravnih sporov z nekdanjo zaposleno za mrtvo prvo razglasilo pritožbeno sodišče v Lyonu. Začelo se je sicer leta 2004, ko je delovno sodišče odločilo, da mora Pouchainova zaposleni, ki jo je odpustila, plačati približno 14.000 evrov odškodnine. A se je sodba nanašala na njeno podjetje in ne njo osebno, Pouchainova pa odškodnine ni plačala. Zaposlena se je leta 2009 odločila za novo tožbo. Po sodni sagi je pritožbeno sodišče, ki je menilo, da je Pouchainova mrtva, odločilo, da morata odškodnino plačati njen sin in soprog. Zadeva se je vrnila v roke delovnega sodišča, ki ga je tožnica nato leta 2017 obvestila, da njena nekdanja šefica na njena pisma ne odgovarja in da je umrla. Pouchainovo so zato izbrisali iz uradnih evidenc, ji razveljavili osebno izkaznico, vozniško dovoljenje, bančni račun, zdravstveno zavarovanje in druge uradne osebne dokumente, ki jih je potrebovala za dokazovanje, da še ni pod rušo. 

Kriva sama?

»Nimam osebnih dokumentov, zdravstvenega zavarovanja, bankam ne morem dokazati, da sem živa … nič nisem,« je pojasnila Pouchainova, ki je nekdanjo zaposleno obtožila, da si je njeno smrt izmislila, da bi se tako prek njenih svojcev dokopala do odškodnine. Odvetnik tožnice na drugi strani trdi, da je ravno Pouchainova avtorica lastne smrti, saj se je tako želela izogniti plačilu odškodnine. Kakor koli, odvetnik Cormier se ravno v teh dneh znova trudi, da bi jo v očeh države zopet vrnili med žive.