kljub začetku cepljenja proti covidu-19

WHO: Čredne imunosti letos še ne bo

A.S./STA
11. 1. 2021, 20.42
Posodobljeno: 11. 1. 2021, 20.43
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da kljub začetku cepljenja proti covidu-19 v več državah letos čredne imunosti ne bo mogoče doseči. Izpostavlja nujnost nadaljevanja ukrepov, kot so ohranjanje fizične razdalje, umivanje rok ter nošenje zaščitnih mask za omejitev pandemije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Glavna znanstvenica WHO Soumya Swaminathan je na virtualnem brifingu na sedežu WHO v Ženevi opozorila, da letos ne bo dosežena nobena stopnja imunitete prebivalstva ali čredna imunost, saj bo za ustavitev širjenja novega koronavirusa potrebnega več časa za proizvodnjo in razdelitev zadostnega števila odmerkov cepiva.

Pozdravila je izjemen napredek, ki so ga dosegli znanstveniki z razvojem ne samo enega, ampak več varnih in učinkovitih cepiv proti povsem novemu virusu v manj kot letu dni. Vendar je za cepljenje potreben čas, je izpostavila.

Treba je doseči proizvodnjo ne samo milijonov, temveč milijard odmerkov cepiva, je pojasnila in ljudi pozvala k potrpežljivosti.

Prepričana je, "da bodo cepiva na koncu prišla in v vse države", medtem pa "ne smemo pozabiti, da obstajajo ukrepi, ki delujejo". Še najmanj do konca leta bodo potrebni ukrepi na področju javnega zdravja in družbeni ukrepi za ustavitev širjenja novega koronavirusa, je dejala.