Demokrati z ustavno obtožbo

Melania prekinila molk, gre za »nespodobne govorice«

R.T.
11. 1. 2021, 16.58
Posodobljeno: 11. 1. 2021, 18.11
Deli članek:

Po slabem tednu dni od vdora Trumpovih podpornikov v ameriški kongres je izgrednike okrcala tudi odhajajoča prva dama Melania Trump.

Profimedia
Melania je priznala, da se njen čas v Beli hiši izteka.

Melania Trump je tiste, ki so se obregnili ob njen molk po sredinih izgredih v Washingtonu, ki so terjali pet življenj, označile za »osebe z agendo,« da se torej za njihovimi odtožbami skrivajo drugi, skriti nameni. Med njimi je bila tudi njena nekdanja svetovalka Stephanie Winston Wolkoff. Melania je danes obtožbe odločno zavrnila ter jih označila za »nespodobne govorice« in dodala, da je ljudi »rotila,« naj se kaos konča. »Nad dogodkom prejšnji teden sem razočarana in ožaloščena,« je dejala v današnji izjavi za javnost, v kateri je tudi priznala, da se njen čas v Beli hiši izteka. 

»Zdi se mi sramotno, da so se okoli teh tragičnih dogodkov spletli nespodobne govorice, neupravičeni osebni napadi ter lažne in zavajajoče obtožbe zoper mene,« je pojasnila Melania. Po njenih besedah bi moral biti čas zdaj posvečen »izključno okrevanju naše države in državljanov, ne pa za osebne dobičke.« S to opazko je merila na osebe, ki se zdaj poskušajo pokazati kot pomembnejše, kot v resnici so. V mislih je imela predvsem Wolkoffovo, ki je v zadnjem članku zapisala, da jo je po napadu na Kapitol »sram,« da je s prvo damo kadar koli sodelovala. »Želim si, da bi lahko izrazila šok nad Trumpovimi dejanji, a ne morem, ali pa dejala, da ne razumem Melanijinega molka in neodzivnosti, a je bilo, patetično, oboje pričakovano,« je zapisala nekdanja svetovalka. Pri tem se ni ustavila, saj je Melanio označila kot osebo, ki je Trumpu z molkom ob njegovih kontroverznih potezah vse to omogočala, zaradi česar so »krvave tudi njene roke.« 

Melania je sicer v svoji izjavi za javnost hkrati izrazila sožalje svojcem vseh petih žrtev sredinih izgredov. Obenem je izpostavila, da ji je bilo v čast, da je lahko Američanom služila kot prva dama. »Rada bi se zahvalila milijonom Američanov, ki so mojega moža in mene v zadnjih štirih letih podpirali ter pokazali neverjetno moč ameriškega duha. Hvaležna sem vam, da ste mi dovolili, da se vam služila pri projektih, ki so mi dragi.«

Ustavna obtožba

Demokrati so po poročanju STA v predstavniškem domu ameriškega kongresa danes uradno sprožili že drugo ustavno obtožnico zoper predsednika Donalda Trumpa, potem ko so republikanci blokirali resolucijo s pozivom podpredsedniku Miku Penceu in kabinetu, da Trumpa odstavijo po 25. amandmaju k ameriški ustavi. Ustavna obtožba zajema le eno točko kaznivega dejanja vzpodbujanja k vstaji proti ameriški vladi. 

Demokrati bodo dali v torek ponovno na glasovanje resolucijo s pozivom Penceu in kabinetu, naj sprožijo 25. amandma in to po rednem postopku. Republikanska manjšina tega ne bo mogla več blokirati in resolucija bo sprejeta. Pence in ministri Trumpove vlade bodo nato dobili še en dan časa za ukrepanje, za kar ne kažejo nobene volje. Demokrati naj bi potem v sredo dali na glasovanje potrditev ustavne obtožbe.

Prvi v zgodovini ZDA

Kot še poroča STA, bo Trump postal prvi predsednik ZDA v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama, kar mu je uspelo doseči v le enem štiriletnem mandatu. Prvo ustavno obtožbo so demokrati vložili leta 2019 zaradi pritiska na Ukrajino, da mu s preiskavo Josepha Bidna pomaga na volitvah leta 2020. Republikanska večina je nato Trumpa lani oprostila in ostal je na položaju. 

Druga ustavna obtožba je posledica Trumpovega vzpodbujanja podpornikov za napad na ameriški kongres, kjer so v sredo formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Demokrati ustavne obtožbe ne bodo nemudoma posredovali v senat, ker tako ali tako ni časa za sodni proces in odločitev o morebitni odstavitvi Trumpa, ki 20. januarja zapušča položaj zaradi izteka mandata. Malce bodo počakali, da prevzamejo večino v senatu in da se ustoliči Bidnova vlada. 

Namen ustavne obtožbe ni več odstavitev Trumpa, temveč da se mu prepreči ponovna kandidatura za predsednika ali katerikoli izvoljeni položaj. V primeru, da bo ustavna obtožba v senatu potrjena, kar je veliko vprašanje, ker je za to potrebna dvotretjinska večina, bo senat glasoval za prepoved Trumpovih političnih kandidatur. Za uspeh te pobude je potem potrebna navadna večina senata.