na kongresu

Kim je dobil novo funkcijo, sestra se je za povišanjem obrisala pod nosom

B.K.
11. 1. 2021, 10.10
Posodobljeno: 11. 1. 2021, 11.17
Deli članek:

Prejel je naziv, ki sta ga nosila že njegov oče in ded.

Profimedia
Kim Džong Un in Kim Jo Džong.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki je doslej poleg funkcije vrhovnega voditelja države opravljal še funkcijo predsednika Delavske stranke, je sedaj bil kronan še s tradicionalnim nazivom generalni sekretar Delavske stranke.

Imenu navkljub ne gre za funkcijo glavnega birokrata v stranki, pač pa za tradicionalen naziv, ki ga severnokorejski voditelji prejmejo kot znak njihove politične moči. Kim je bil namreč leta 2011, po smrti njegovega očeta Kima Džong Ila, imenovan za vrhovnega voditelja države, šele pet let kasneje pa je bil izvoljen še na funkcijo predsednika delavske stranke. Nato je znova čakal pet let, da je sedaj prejel še tretjega izmed vodilnih nazivov.

Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Kim je bil za generalnega sekretarja izvoljen na seji osmega kongresa Delavske stranke, največjega političnega organa v državi, ki se sestane vsakih pet let. “Osmi kongres stranke se je odločil, da bo tovariša Kima Džong Una povišal v generalnega sekretarja Delavske stranke Koreje,” je poročala državna tiskovna agencija KCNA.

Imenovanje prihaja le nekaj dni po tem, ko se je Kim na kongresu opravičil za slabe ekonomske razmere v državi.

Zanimivo pa kongres ni imenoval Kimove mlajše sestre Kim Jo Džong na mesto članice politbiroja centralnega komiteja stranke, kakor je bilo pričakovano. Po ugibanju poznavalcev naj bi se za to odločil prav njen starejši brat, saj jo želi zaščititi in ji zagotoviti druge vloge v severnokorejski politiki. Sestro Kim, ki je brata spremljala na njegovih mednarodnih poteh, prav tako se je udeležila olimpijskih iger v Južni Koreji leta 2018, so mednarodni mediji namreč začeli označevati za zlobno voditeljico v senci. Njena izključenost iz visoke politike Severne Koreje naj bi tako obvarovala njeno dobro ime, prav tako pa bi se lahko bolj posvetila svoji vlogi pomočnice starejšemu bratu in voditelju.