obtožnice proti trem osebam

Prijeli samooklicanega šamana z rogovi, ki je vdrl v kongres

A.S./STA
10. 1. 2021, 11.12
Posodobljeno: 10. 1. 2021, 13.42
Deli članek:

Po sredinem nasilnem vdoru podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa v ameriški kongres so vložili obtožnice proti trem osebam, je v soboto sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo. Med njimi je tudi moški v šamanski opravi z rogovi, čigar fotografije so zaokrožile v svetovnih medijih.

Profimedia
Jake Angeli, šaman skupine QAnon.

Jacob Anthony Chansley, znan tudi kot Jake Angeli, je eden od treh, ki jih je policija aretirala med drugim zaradi obtožb nasilnega vdora in izgredov v kongres, ko je ta potrjeval predsedniško zmago demokrata Joeja Bidna.

Chansley, ki velja za vidnega zagovornika teorije zarote QAnon, sam sebe označuje kot šamana QAnona. Bil naj bi moški na fotografijah, na katerih je videti gol do pasu z bizonovimi rogovi na glavi, po obrazu pobarvan z rdečo, belo in modro barvo, v roki pa drži kopje z ameriško zastavo, navedbe pravosodnega ministrstva povzema britanski BBC.

Ob njem sta bila aretirana in obtožena še dva osumljenca, med drugim Adam Johnson s Floride, ki naj bi s Kapitola odnesel govorniški pult predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Pelosijevo skrbi tudi Trumpov dostop do jedrskega orožja

Pelosijeva namerava sicer skupaj z ostalimi vodilnimi demokrati v ponedeljek sprožiti postopek ustavne obtožbe predsednika Trumpa, ki mu očitajo odgovornost za sredin napad na poslopje kongresa, pri čemer je umrlo pet ljudi.

Pelosijevo skrbi tudi Trumpov dostop do jedrskega orožja, o čemer je, kot je sporočila v petek, že govorila z načelnikom štaba združenih poveljstev ameriške vojske, generalom Markom Milleyjem.

V zvezi s tem se je oglasil tudi nekdanji ameriški obrambni minister William Perry, ki je novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna pozval k reformi sistema, ki predsedniku daje izključni nadzor nad jedrskim orožjem države, in ga označil za "zastarelega, nepotrebnega in izredno nevarnega".

"Ko bo Biden nastopil položaj, bi moral objaviti, da si bo delil pooblastila za uporabo jedrskega orožja z izbrano skupino v kongresu," je navedel Perry, ki je služboval pod nekdanjim predsednikom Billom Clintonom.

Perry je k temu pozval v članku za revijo Politico skupaj s Tomom Collino iz Fundacije Ploughshares, ki se zavzema za večji nadzor nad jedrskim orožjem. Oba tudi zagovarjata stališče, da bi moral Biden, ki bo 20. januarja prevzel položaj, objaviti, da ZDA nikoli ne bodo začele jedrske vojne in da bi orožje uporabile zgolj v povračilo.

Priprave na inavguracijo

V ZDA se medtem pripravljajo na inavguracijo novoizvoljenega predsednika Bidna, na katero Trump ne namerava priti. Se bo pa inavguracije udeležil podpredsednik ZDA Mike Pence, je v soboto poročalo več ameriških medijev, ki se sklicujejo na visoke predstavnike v ameriški administraciji.

Biden je že pred dnevi dejal, da je Pence dobrodošel na inavguraciji, ki bo zaradi pandemije covida-19 potekala v okrnjeni obliki.