trajno izbrisan račun

Twitter z dokončno kaznijo za Trumpa

A.S./STA
9. 1. 2021, 08.08
Posodobljeno: 9. 1. 2021, 11.46
Deli članek:

Twitter je v petek sporočil, da je za stalno blokiral račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi tveganja nadaljnjega spodbujanja nasilja.

Profimedia
Donald Trump

Po natančnem pregledu nedavnih tvitov Donalda Trumpa in vsebin, povezanih z njimi, še posebej glede tega, kako so bili sprejeti in interpretirani na Twitterju, smo dokončno zaprli račun zaradi tveganja nadaljnjega spodbujanja nasilja, je sporočil Twitter.

Odločitev za dokončno zaprtje računa je Twitter prejel po sredinem nasilju, ko so Trumpovi privrženci vdrli v poslopje zveznega kongresa, ki je potrjeval zmago demokrata Josepha Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra.

Pred dokončnim zaprtjem računa je Twitter najprej v sredo za 12 ur blokiral Trumpov račun, nato mu ga je v četrtek spet odprl, nakar naj bi predsednik spet kršil pravila, kljub jasnim opozorilom, da bodo nove kršitve pripeljale do zaprtja računa. Trump je podpornikom tvitnil, da jih nihče ne bo obravnaval nepošteno, in seznanil svet z odločitvijo, da ga 20. januarja ne bo na Bidnovo inavguracijo.

"Ta dva tvita je treba brati v kontekstu širšega dogajanja v državi in kako lahko predsednikove izjave mobilizirajo različna občinstva, vključno s podžiganjem nasilja, kot tudi v kontekstu vzorca obnašanja v zadnjih tednih," je sporočil Twitter, ki je v tem času skoraj vsako Trumpovo objavo označil kot sporno. Trump je vztrajal, da je zmagal na volitvah in da so bile te velika prevara.

Trump je skušal sicer v petek zvečer po lokalnem času zaobiti dokončno zaprtje svojega osebnega računa @realdonaldtrump, tako da je tvital s predsedniškega računa @POTUS. Pri tem je Twitter obtožil, da skupaj z njegovimi političnimi sovražniki - demokrati in radikalno levico - vodi zaroto, cilj katere je, da utišajo njega ter 75 milijonov Američanov, "velikih domoljubov", ki so volili zanj.

Te tvite so nato uslužbenci Twitterja hitro izbrisali in pojasnili, da je tovrstna uporaba drugih računov z namenom zaobiti zaprtje lastnega računa v nasprotju z njihovimi pravili.

Trump je sicer v zadnjih petih letih naredil izjemno veliko za rast števila naročnikov tega družbenega omrežja. Na Twitterju je imel 89 milijonov sledilcev. Njegovi najbolj goreči podporniki so se že zdavnaj preselili na družbeni medij, poln teorij zarot, Parler. Uporabniki predsednika pozivajo, naj se jim pridruži in še sam odpre račun, da bodo lažje komunicirali.

Twitter je napovedal operacijo čiščenja ali zapiranja računov tistih, ki širijo teorijo zarote QAnon. Gre za teorijo zarote o državnem uradniku Q, ki razkriva sataniste in pedofile v vladi in pomaga Trumpu. Razširila se je na številnih drugih družbenih medijih, najbolj pa je udomačena na Parlerju. Apple je v petek sporočil, da umika Parler iz svoje trgovine z aplikacijami, če podjetje ne uredi svoje politike glede objave vsebin.

Z obsodbo napada na kongres razočaral svoje podpornike

Razjarjeni podporniki Trumpa se po vdoru v zvezni kongres niso pomirili z dejstvi in se znašajo nad republikanci, ki so nasilje obsodili. Vse več njihovih kritik zaradi obsodbe nasilja v kongresu leti tudi na Trumpa.

Trumpovi privrženci so na letališču v Washingtonu v petek skušali napasti senatorja Lindseyja Grahama iz Južne Karoline, ki je po dogodkih v sredo dejal, da se ne gre več, in Trumpu sporočil, naj prevzame svoj del odgovornosti. Senatorja je pred jezno množico obvarovala policija.

Po desničarskih družabnih omrežjih pa je tudi vse več kritik na račun Trumpa, ki je v četrtek v skrbi pred morebitnimi pravnimi posledicami zaradi odgovornosti napad na kongres obsodil. "Ljudje so bili pripravljeni umreti za tega človeka in jih je enostavno potisnil pod avtobus. To je edina sramotna stvar dogajanja zadnjih 36 ur," je sporočil gostitelj spletne oddaje America First Nick Fuentes, ki je tudi vodja belopolte nacionalistične skupine Groyper Army. V ameriškem žargonu prispodoba metanja pod avtobus pomeni, da skuša nekdo odgovornost zvaliti na sostorilca.

Znana Trumpova podpornica in aktivistka Cassandra Fairbanks je prav tako jezno tvitnila, da je Trump najprej naročil ljudem pohod na kongres, potem pa se je skušal distancirati od odgovornosti.

Velik del Trumpovih podpornikov sicer še vedno zanemarja dejstva in z njimi tudi Trumpovo obsodbo nasilja ter priznanje, da po 20. januarju ne bo več predsednik. Še vedno verjamejo, da ni izgubil na volitvah in bo ostal na oblasti. Drugi so zmedeni in ne vedo, ali je mislil resno s priznanjem poraza in obsodbo, ali pa to dela le začasno, ker nima drugega izhoda, in bo kmalu spet ubral drugačen ton.

Med najbolj razočaranimi so tisti, ki verjamejo v teorijo zarote QAnon, saj so pričakovali, da bo Trump vse privržence hudiča in pedofile pregnal iz Washingtona. Po prepričanju Qanonovcev je to celotna washingtonska elita, ne glede na stranko. Trumpovi podporniki tudi trdijo, da so nasilje v kongresu pravzaprav zakuhali levičarji, ki skupaj z mediji in politiki blatijo poštene Trumpove volivce. Prepričani so, da mediji lažejo.