Pozivi k odstavitvi

Trump se je sprijaznil, da ne bo več predsednik

G.G../STA
8. 1. 2021, 07.26
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 07.38
Deli članek:

Donald Trump je obljubil nemoten prehod oblasti.

Reuters
V napad na kongres so krenili po Trumpovem govoru.
Včeraj je zaradi poškodb pridobljenih v kaotičnih trenutkih v in pred kongresom podlegel tudi policist.

Trump, ki mu je Twitter v sredo za 12 ur blokiral račun, se ni oglasil do četrtka zvečer, ko je objavil kratek videoposnetek. Dejal je, da je ogorčen zaradi "nasilja in brezpravja", potem ko je skupina njegovih pristašev v sredo nasilno vdrla v Kapitol. Ni pa priznal svoje vloge pri spodbujanju privržencev z obtožbami o volilnih prevarah.

Obljubil je nemoten prehod oblasti in v sporočilu svojim "čudovitim navijačem" dodal: "Vem, da ste razočarani, želim pa tudi, da veste, da se naše neverjetno potovanje šele začenja."

Demokrata Josepha Bidna, ki je zmagal na volitvah 3. novembra, ni omenil z imenom niti mu ni čestital za zmago. "20. januarja bo nastopila nova vlada. Osredotočam se na gladko, urejeno in brezhibno tranzicijo oblasti," je izjavil Trump.

Pozivi k odstavitvi

Demokrati in tudi vse več republikancev mu pripisuje odgovornost za sredin napad njegovih podpornikov na poslopje ameriškega kongresa, v katerem so formalno potrjevali Bidnovo zmago na volitvah. Zvezni tožilec Washingtona pa ni izključil vložitve obtožnice proti Trumpu zaradi spodbujanja upora proti vladi.

Voditelja kongresnih demokratov Nancy Pelosi in Chuck Schumer sta v četrtek pozvala podpredsednika ZDA Mika Pencea in Turmpov kabinet, naj Trumpa odstavijo s položaja po 25. amandmaju k ustavi, ker predstavlja nevarnost za ZDA. Pence je to zavrnil, pred tem pa ni hotel dvigniti telefona demokratoma, ki sta ga hotela k temu osebno pozvati. Tudi Pence je bil med tistimi, ki so v sredo bežali v zaklonišče pred Trumpovimi privrženci in je senatorjem izrazil razočaranje nad Trumpom.

Demokrati od FBI zahtevajo preiskavo vseh, ki so sodelovali v "terorističnem napadu na kongres", in tistih, ki so to vzpodbujali, na čelu s Trumpom. Vršilec dolžnosti zveznega tožilca prestolnice Washington Michael Sherwin je dejal, da so doslej vložili zvezne obtožnice proti 15 osebam. Na vprašanje, ali to predvideva tudi predsednika ZDA, je Sherwin ponovil, da so vse možnosti na mizi.