tudi sam se ni mogel vrniti domov

Župan Petrinje po včerajšnjem potresu: Ljudje, tu nimamo več kaj iskati

A.S.
7. 1. 2021, 09.35
Posodobljeno: 7. 1. 2021, 09.43
Deli članek:

Župan Petrinje Darinko Dumbović je predlagal, da se dostop mestnemu jedru omogoči le še strokovnim službam.

Profimedia
Petrinja ni več varno mesto, opozarja župan.

Tla v sisaško-moslavški županiji se tresejo vse od 28. decembra, ko so zabeležili potres z magnitudo 5. Od takrat je bilo na tem območju več sto potresnih sunkov, večinoma z magnitudo med 2 in 3. Včerajšnji sunek je bil eden najmočnejših po uničujočem potresu, ki se je zgodil minuli teden v torek.

Hrvaško je včeraj okoli 18. ure stresel nov močnejši potres z žariščem blizu Petrinje. Čutiti ga je bilo tudi v številnih drugih krajih na Hrvaškem in v Sloveniji. Po podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je imel potres magnitudo 5.

Župan Petrinje Darinko Dumbović je sinoči za hrvaški portal Index komentiral razmere po novem močnem potresnem sunku. Meni, da Petrinja ni več varno mesto. "Ne more biti varno mesto, ko nas je stresel potres z magnitudo 5, ki je mesto zlomil. Tudi objekti, ki nikoli niso bili poškodovani, so poškodovani. Tisti, ki pa so bili, so sedaj še bolj,” je dejal.  Novinarjem je zaupal, da se tudi sam sinoči ni mogel vrniti domov. 

"Bil sem ponosen in še vedno sem ponosen na meščane, ki so rekli, da bodo ostali v svojih domovih. In to je najlepše, ostati doma, imeti svoj dom, mir in blaginjo. Vendar pa moram sedaj predati drugo sporočilo. Drugo sporočilo je 'Ljudje, tu nimamo kaj iskati'", je dejal. 

Na vprašanje, koliko ljudi še živi v najnevarnejšem delu Petrinje, strogem centru, je dejal, da v tem trenutku tega žal nihče ne ve. Dejal je le, da je njegov predlog, da se dostop mestnemu jedru omogoči le še strokovnim službam.