Magnituda 5

Spet zelo močan potres v bližini Petrinje, čutili so ga skoraj povsod v Sloveniji

G.G.
6. 1. 2021, 18.11
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 19.14
Deli članek:

Približno ob 18. uri je udaril nov potres v bližini Petrinje. Po prvih informacijah ni povzročil večje škode, ki je ogromna zaradi še močnejšega potresa iz prejšnjega tedna.

EMSC
Še en močan potres na Hrvaškem.

Potres z epicentrom 45 kilometrov jugovzhodno od Zagreba je tresel z magnitudo 5, kažejo podatki Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC). Tresenje tal je trajalo približno deset sekund, občutili pa so ga lahko tudi prebivalci Slovenije.

Zagrebški seizmolog Krešimir Kuk je za regionalno televizijo N1 potrdil, da je žarišče potresa znova bilo pri vasi Strašnik v bližini Petrinje. "Opozarjali smo na to. Realno je bilo po tistem močnem potresu z magnitudo nad 6, pričakovati nekaj potresov z magnitudo 4 in 5", je dejal Kuk. Dodal je, da se je potrebno zavedati, da se bodo potresi vrstili še nekaj časa.

Rušilni potres z magnitudo 6,2 je Petrinjo in okolico stresel minuli torek. Zahteval je sedem življenje, povzročil pa veliko razdejanje. Poškodovanih in uničenih je več tisoč stavb. Zaradi potresa se je Sisek premaknil deset centimetrov na vzhod, Petrinja pa tudi do 20 centimetrov, so potrdili strokovnjaki zagrebške geodetske fakultete. Na nekaterih območjih so se tla vzdignila za 40 centimetrov, ponekod pa znižala za 30 centimetrov.

V naslednjih dneh je območje Petrinje doživelo več kot 400 popotresnih sunkov. Do današnjega je bil najmočnejši v ponedeljek, takrat je dosegel magnitudo 4,2.