samokritično

FOTO: Kim dejal, da je bilo zadnjih pet let katastrofalnih za Severno Korejo

B.K./STA
6. 1. 2021, 15.14
Posodobljeno: 6. 1. 2021, 15.17
Deli članek:

Severnokorejski voditelj je nenavadno samokritično otvoril kongres Delavske stranke.

Profimedia
Poklon portretom preteklih voditeljev pred začetkom kongresa.

Severnokorejski voditelj Kim Džong-un je v govoru ob začetku kongresa vladajoče Delavske stranke, ki naj bi določil gospodarske cilje države, priznal, da njegov petletni gospodarski načrt ni izpolnil ciljev "v skoraj nobenem sektorju", poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Prvi kongres po letu 2016 je pritegnil veliko mednarodne pozornosti, saj naj bi Kim na njem, le dva tedna preden bo mandat nastopil novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden, predstavil nov petletni gospodarski načrt in zunanjepolitične cilje države.

Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

V uvodnem nagovoru je Kim dejal, da je država od zadnjega kongresa dosegla "čudežno zmago" pri krepitvi svoje moči in svetovnega ugleda kar se tiče vojaškega napredka. A hkrati je poudaril, da bi moral biti prejšnji petletni načrt izpolnjen lani, vendar je strahotno zgrešil cilje v vseh sektorjih. Kongres bo zato celovito analiziral "izkušnje, lekcije in napake, ki smo jih storili v tem obdobju", je dodal Kim. Preteklih pet let je označil za "najslabše med najslabšimi" za Demokratično ljudsko republiko Korejo.

Kim je v govoru pozval k okrepitvi neodvisne moči Severne Koreje, kar naj bi ji pomagalo pri soočanju z notranjimi in zunanjimi izzivi, ki ovirajo njen napredek.

Reuters
Kim Džong Un na kongresu Delavske stranke.

V zvezi s pandemijo novega koronavirusa je pohvalil člane stranke, da zagotavljajo "stabilne razmere". V Severni Koreji niso doslej potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, čeprav je Pjongjang po na tisoče "možnih primerov" prijavil Svetovni zdravstveni organizaciji.

Kongresa, ki bo potekal več dni, se udeležuje 7000 delegatov. S fotografij je razvidno, da nihče od udeležencev ne nosi maske. Severna Koreja je sicer ob izbruhu epidemije na Kitajskem januarja lani zaprla svoje zunanje meje.