velike izgube

V Gorskem Karabahu našli že več kot 2000 trupel

B.K./STA
5. 1. 2021, 15.06
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 15.10
Deli članek:

Na območju Gorskega Karabaha se dva meseca po koncu spopadov nadaljuje iskanje ubitih vojakov in civilistov.

Reuters
Uničen avtomobil v Gorskem Karabahu.

Oblasti separatistične regije so sporočile, da so doslej našli 1184 trupel. Po podatkih azerbajdžanskih oblasti pa našli trupla 334 azerbajdžanskih in 988 armenskih vojakov. Delo po navedbah vodje pristojne državne komisije še zdaleč ni končano, poročajo azerbajdžanski mediji.

V Armeniji so preučili trupla 3360 vojakov, po ocenah pogrešajo več kot tisoč ljudi, v mrtvašnicah pa naj bi bili posmrtni ostanki neznanega števila vojakov. Opozicija se boji, da bi se že tako napete razmere na območju lahko še zaostrile, ko bo znano, koliko življenj so dejansko terjali spopadi.

Spopadi za Gorski Karabah so med Armenijo in Azerbajdžanom izbruhnili konec septembra, končali pa novembra z mirovnim sporazumom, s katerim je Armenija prepustila Azerbajdžanu velik del Gorskega Karabaha. V spopadih je bilo na obeh straneh ubitih najmanj 6000 ljudi. Dogovor za končanje nasilja, pri katerem je posredovala Rusija, je razjezil Armence, opozicija pa premierja Nikola Pašinjana, ki ga je podpisal, poziva k odstopu.