v jutranjih urah

Petrinjo spet stresel močnejši potres, čutili ste ga tudi po Sloveniji

A.S.
4. 1. 2021, 08.39
Posodobljeno: 4. 1. 2021, 10.44
Deli članek:

Na območju Petrinje in okolice je malo pred osmo uro spet streslo tla.

ESMC
Petrinjo je danes zjutraj spet stresel močnejši potresni sunek z magnitudo 4,2.

"Danes zjutraj, 4. januarja 2021, so ob 7. uri in 49 minut seizmologi Seizmološke službe Republike Hrvaške zabeležili dokaj močan potres z epicentrom pri Petrinji. Potres so čutili v osrednji Hrvaški,"je poročala hrvaška seizmološka služba.

Potres 4,2 stopnje po Richterjevi lestvici je bilo čutiti tudi v Sloveniji:  na območju Ljubljane in okolice, na Dolenjskem, Štajerskem, ... 

Območje okoli Petrinje pa je že okoli 4.20 stresel potresni sunek z magnitudo 3,5. 

ARSO
Potres ste čutili tudi nekateri prebivalci Slovenije.

Spomnimo: 

Območje hrvaške Petrinje je od preteklega ponedeljka streslo že več sto potresov. Najhujši je bil tisti v torek ob 12.19, ki je dosegel magnitudo 6,2. 

Zagrebški seizmolog Krešimir Kuk je danes za hrvaško televizijo N1 dejal, da je običajno, da se tla tresejo še nekaj časa po takšnem potresu, kot je bil prejšnji teden. Povedal je, da je bila večina sunkov v sisaško-moslavški županiji v preteklem tednu dni z magnitudami med 2 in 3, z izjemo nekaj močnejših potresov, kot sta bila današnja dva. Menil je, da je dobro, da se s nizom popotresnih sunkov sprošča energija, ker je potem manjša verjetnost za nov močnejši potres na istem območju, povzema Slovenska tiskovna agencija.