Še en incident

Po ruskih Američani "zašli" še v kitajske teritorialne vode

L.K.
23. 12. 2020, 11.59
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 12.06
Deli članek:

Kitajska vojska ostaja v stanju visoke pripravljenosti.

Profimedia
Rušilec USS John S. McCain (fotografija je arhivska)

Kitajske morske in zračne sile so s skupnimi močmi iz Južnokitajskega morja »izločile« ameriški rušilec USS John S. McCain, ki je vdrl v kitajske teritorialne vode. Kot je včeraj sporočil kitajski polkovnik Tian Junli, Kitajska ljudska armada nasprotuje ameriškim potezam, ki ogrožajo kitajsko samostojnost in varnost ter mir v Južnokitajskem morju. Kitajska vojska po incidentu ostaja v stanju visoke pripravljenosti.

Ameriška mornarica je potrdila prisotnost omenjenega rušilca na območju, a je njeno videnje dogodkov drugačno od kitajskega. Plovbo mimo sporne skupine otokov Spratly, ki si jih lasti več držav, so označili za »še en prikaz svobode pomorske plovbe«. Pri tem pa, kot je dejal ameriški poročnik Joe Keiley, niso zaprosili za dovoljenje oziroma opozorili na svojo namero, da bi demonstrirali, da za takšen »nedolžen prehod« ne veljajo tovrstne omejitve.

Zloglasni

Kot smo poročali, je omenjeni ameriški rušilec prejšnji mesec zaplul v ruske teritorialne vode v bližini Vladivostoka. Pot iz njih so jim pokazali s svojim rušilcem, Admiralom Vinogradovom.

Taisti ameriški rušilec je leta 2017 trčil v tanker, ki je plul pod liberijsko zastavo. Umrlo je deset ameriških mornarjev. Preiskava je pokazala, da je za nesrečo kriv pretirano zapleteni sistem, ki se za pospeševanje poslužuje zaslonov na dotik. Posadka za to ni bila primerno usposobljena.