Persona non grata

Nizozemska zaradi vohunjenja izgnala ruska diplomata

L.K./STA
10. 12. 2020, 21.47
Deli članek:

Nizozemska je izgnala dva domnevna ruska vohuna, ki sta delala kot diplomata. Nizozemska obveščevalna služba AIVD je sporočila, da sta Rusa vohunila za visokotehnološkimi podjetji.

Profimedia
Oba je zunanje ministrstvo razglasilo za persono non grata.

Dodali so, da sta Rusa iz ruske zunanje obveščevalne službe SVR delala kot akreditirana diplomata na ruskem veleposlaništvu v Haagu.

Eden o njiju je "zgradil obsežno mrežo virov, ki so ali pa so bili aktivni v nizozemskem visokotehnološkem sektorju". Tarče so bila predvsem podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, polprevodniki in nanotehnologijo za uporabo v civilne in vojaške namene, so pojasnili.

Nekaterim posameznikom sta plačala za informacije, so dodali. Drugi Rus je sicer imel podporno vlogo.

Oba je zunanje ministrstvo razglasilo za persono non grata. To pomeni, da ne smeta več delovati kot diplomata na Nizozemskem in da morata kmalu oditi iz države, so še sporočili.

Evropska agencija za zdravila (Ema), ki ima sedež na Nizozemskem, je v sredo sporočila, da je bila tarča kibernetskega napada in da so bili tarča napada podatki o cepivu proti covidu-19 ameriškega podjetja Pfizer in nemškega BioNTech. Ema je ob tem zagotovila, da kibernetski napad ne bo imel nikakršnega vpliva na časovnico pregleda cepiva, o odobritvi katerega odloča. AFP ob tem dodaja, da ni nobenih indikacij, da bi bila incidenta povezana.

Nizozemska je leta 2018 izgnala štiri domnevne ruske vohune po poskusu kibernetskega napada na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW).