gojeno v laboratoriju

V tej državi so odobrili prodajo laboratorijskega mesa

B.K.
3. 12. 2020, 12.07
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 12.08
Deli članek:

Nič več zakola. Prodajali bodo meso, vzgojeno v laboratoriju.

Profimedia
Laboratorijsko meso gojijo tako, da matične celice živali vstavijo v medij, ki omogoča njihovo rast. Na fotografiji: vzgoja umetnega mesa v ruskem laboratoriju Ochakov.

Singapur je postal prva država v svetu, ki je odobrila prodajo loaboratorijsko vzgojenega mesa. V sredo je državna agencija za hrano podelila podjetju Eat Just licenco za prodajo laboratorijsko vzgojenega mesa. Ponudnik hitre prehrane, ki sicer posluje v Združenih državah Amerike, najbolj pa je poznan po svojih zelenjavnih nadomestkih za meso, bo meso, vzgojeno v laboratorijih, smel dodajati svojim piščančjim ocvrtkom.

Ponudba tovrstnih piščančjih ocvrtkov bo na začetku omejena, nudila jih bo le ena restavracija v mestu. A podjetje načrtuje povečanje svojih produkcijskih zmogljivosti, kar jim bo sčasoma omogočilo, da bodo ponudbo razširili na vse restavracije, načrtujejo pa tudi neposredno prodajo svežega laboratorijskega mesa za domačo pripravo.

Laboratorijsko meso ni mesni nadomestek, kot denimo zelenjavne pleskavice ali veganske klobase. Gre za pravo meso, ki pa je vzgojeno v laboratoriju. Postopek je relativno preprost. Znanstveniki vzamejo matične celice željene živali in jih vstavijo v medij, ki omogoča njihovo rast. Postopek je podoben varjenju piva, pravijo v podjetju Eat Just. Rezultat pa je okusen in varen, vsebuje pa tudi visoke nivoje beljakovin in različnih aminokislin.

Poleg tega za gojenje takšnega mesa niso potrebni antibiotiki. Meso je gojeno v sterilnem okolju, neposredno na mediju. Tovrstna pridelava mesa je torej varnejša tako za okolje kot za ljudi.