razvoj trga

Spoznajte nove podizvajalce kolumbijskih narko-kartelov: ladjedelce

B.K.
3. 12. 2020, 10.10
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 10.15
Deli članek:

Podmornice na posojo so najboljša rešitev za današnje tihotapce.

Profimedia
Najem podmornic gre v Kolumbiji za med.

Kolumbijsko državno tožilstvo, kolumbijska mornarica in Ameriški urad za boj proti drogam so novembra aretirali 11 domnevnih članov organizacije, ki se specializirano ukvarja s proizvodnjo podmornic za potrebe tihotapljenja kokaina preko državnih meja, piše v poročilu latinskoameriške fundacije za študij kriminalnih dejavnosti InSight Crime.

Mreža tihotapcev, ki za logistični del preprodaje dragega stimulansa uporabljajo podmornice, naj bi delovala v štirih kolumbijskih regijah, varnost pa bi ji naj zagotavljale kolumbijske uporniške skupine.

Podmornice, ki jih kolumbijski karteli uporabljajo predvsem za pot do Mehike, pa so postale popularne tudi zunaj meja te največje proizvajalke kokaina na svetu. Kriminalne združbe v Mehiki in Gvatemali naj bi se namreč prav tako zanimale za najem podmornic, za opravljanje lastnih nečednih poslov, trdijo viri pri kolumbijski vojski.

Proizvodnja kokaina je v zadnjih letih strmo narasla, karteli pa so zato začeli pospešeno najemati podizvajalce za nekatere zadeve, ki so prej bile v njihovi lastni domeni. Gradnja in upravljanje podmornic potrebujeta specifična znanja, kar razloži porast povpraševanja kartelov po tovrstnih podjetjih. Tako tudi smiselno zmanjšajo stroške, saj jim ni potrebno izvajati vse logistike, ki jo terja mednarodna trgovina s kokainom.

A podmorniško tihotapljenje ima svojo ceno. Ena pot lahko preprodajalce po žepu udari tudi za milijon ameriških dolarjev. Karteli si zato večkrat vožnje delijo in si tako nižajo stroške transporta.

Uporaba podmornic za tihotapljenje je v Kolumbiji nedvomo razširjena. V letu 2019 so kolumbijske oblasti zajele 23 sumljivih plovil, v samo prvi polovici letošnjega leta pa že 27. Mnoge podmornice sicer še vedno delujejo neopažene.