nič več zraven heroina

ZN konopljo umaknili z zloglasnega prepovedanega seznama

B.K.
3. 12. 2020, 08.58
Posodobljeno: 3. 12. 2020, 09.02
Deli članek:

Odločitev naj bi odprla vrata za več raziskav o zdravilnih in terapevtskih potencialov te trdožive rastline.

Profimedia
Konoplja.

Komisija Združenih narodov za narkotike je v sredo konopljo umaknila s seznama najstrožje regulirane kategorije drog, kjer je bila zabeležena doslej.

Izmed 53 držav v komisiji jih je 27 glasovalo za umik konoplje s seznama in 25 proti. Ena država, Ukrajina, je bila vzdržana. Za so glasovale predvsem evropske države in Združene države Amerike, proti pa med drugim Egipt, Nigerija, Kitajska, Pakistan in Rusija.

Zgodovinska poteza komisije bo odprla vrata razvoju zdravilnega in terapevtskega potenciala te rastline, saj bo mnogim državam olajšala izvajanje raziskav. Konoplja je bila namreč na zloglasni seznam uvrščena prd 59 leti, kar je praktično ustavilo vse raziskave o zdravilni ali drugi uporabi te rastline.

Umik konoplje s seznama najstrožje reguliranih drog je že lanskega januarja predlagala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po mnenju komiteja organizacije ima uporaba rastline pozitivne učinke na zmanjševanje kronične bolečine, pomaga pa tudi pri zdravljenju anoreksije, epilepsije in multiple skleroze. Uporaba konoplje, za razliko od nekaterih drugih substanc na seznamu kot so heroin, fetanil in morfij, tudi ne predstavlja večje nevarnosti za smrt, so pred skoraj dvema letoma sporočili z WHO.

Čeprav bo konoplja odstranjena s tega najstrožjega seznama, bo ostala na drugem seznamu za regulacijo, saj "njena uporaba povzroča visoko mero zdravstvenih težav."

Več kot 50 držav po svetu je v zadnjih letih že legaliziralo uporabo konoplje v medicinske namene, Kanada, Urugvaj in 15 ameriških zveznih držav pa so legalizirali tudi njeno rekreativno uporabo. Slednjim se bosta kmalu pridružili še Mehika in Luksemburg.