Po treh tednih

Avstrija previdno "osvobaja" božične praznike, osnovnošolci v šole, smučanje dovoljeno

C.E.
2. 12. 2020, 14.19
Posodobljeno: 2. 12. 2020, 17.33
Deli članek:

Ker se radi zgledujemo po Avstriji, poglejmo, kakšne so spremembe koronaukrepov pri naših severnih sosedih.

Reuters
Kurz meni, da se bo normalno, predkoronsko življenje vrnilo s prihodnjim poletjem.
Vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, bodo morali za deset dni v karanteno. Po petih dneh se bodo lahko testirali na koronavirus in če bo test negativen, bodo karanteno lahko končali. Ne bo pa več veljala izjema vstopa v državo brez karantene za vse, ki bodo predložili negativen test na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da ukrepi dajejo rezultate. Sedemdnevna incidenca je padla iz 600 na približno 250 (v Sloveniji je še vedno okoli 950), bolnišnične kapacitete niso več pretirano obremenjene. Večina ukrepov bo podaljšanih, nekateri pa se s ponedeljkom in kasneje z začetkom božičnih praznikov sproščajo.

S ponedeljkom bodo ponovno odprli vrtce in osnovne šole. Srednje šole in fakultete nadaljujejo s poukom in predavanji na daljavo, izjema so zaključni letniki srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo. Ti bodo pouk nadaljevali v šolah.

Svoja vrata bodo pod določenimi pogoji odprle tudi trgovine (v zadnjih treh tednih odprte le nenujne), frizerski, kozmetični in masažni saloni. Odprte bodo knjižnice in muzeji, medtem ko gledališča, kinematografi, hoteli, restavracije in lokali ostajajo zaprti do 6. januarja.

Policijska ura, od 20. do 8. ure,  je podaljšana do 6. januarja, dovoljena pa bodo zbiranja oseb iz dveh gospodinjstev (največ šest odraslih in šest otrok). Z začetkom božičnih praznikov bo policijska ura odpravljena. Ob božiču in na silvestrovo bodo dovoljene tudi manjše zabave z največ desetimi osebami. Božični sejmi in stojnice ne bodo dovoljeni.

V zadnjih dneh so se kresale tudi debate glede smučanja. Kurz je odločil, da se lahko smučišča odprejo 24. decembra, seveda brez druženja in zabav po smučanju, kar je strogo prepovedano. Odprta bodo tudi zunanja drsališča, dvoranski športi pa bodo še na črnem seznamu.