Pomoč gospodarstvu

Biden poziva kongres, a je odločitev odvisna tudi od Trumpa

L.K./STA
1. 12. 2020, 21.46
Deli članek:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je ameriški kongres danes pozval, naj sprejme močan načrt za pomoč gospodarstvu v krizi, ki jo povzroča pandemija covida-19. Biden je danes znova predstavil svojo gospodarsko ekipo na čelu z bodočo finančno ministrico Janet Yellen.

Profimedia
Joe Biden

Bidnov štab je imena svoje vladne gospodarske ekipe objavil že v ponedeljek, danes pa je to storil še sam osebno. Predstavitev je prišla na isti dan kot novica, da se je nekaj senatorjev obeh strank dogovorilo o drugem proračunskem paketu pomoči proti pandemiji, vrednem 908 milijard dolarjev.

"Vem, da je hudo, ampak želim, da veste, da pomoč prihaja," je dejal Biden, nekdanja predsednica centralne banke Federal Reserve Yellenova pa je poudarila, da se gospodarstvo sooča z zgodovinsko krizo, ki je najbolj prizadela prav najbolj ranljive.

Opozorila je, da bi pomanjkanje ukrepanja privedlo do večje krize in še večjega uničenja. "Ljudje se borijo za hrano, za plačilo računov in najemnin. Gre za ameriško tragedijo," je dejala.

Biden in Yellenova lahko sicer pozivata k pomoči, vendar pa je odločitev odvisna od vodje republikanske večine v senatu Mitcha McConnella, ki mu to ni v političnem interesu, in predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se ukvarja le še z razglašanjem svojega volilnega poraza za veliko prevaro.

Skupina senatorjev obeh strank, ki je objavila kompromisni znesek za nov paket proračunske pomoči gospodarstvu zaradi koronavirusa v znesku 908 milijard dolarjev, bo imela težave s prepričevanjem obeh. Pa tudi predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki želi več denarja za pomoč.

Predlog poleg denarja prinaša tudi zaščito podjetij pred tožbami, povezanimi s pandemijo, in med drugim 160 milijard dolarjev pomoči zveznim državam, 180 milijard za brezposelne, 288 milijard za malo gospodarstvo, 82 milijard za šole in 45 milijard za transportni sektor.

Predstavniški dom kongresa je že pred meseci potrdil predlog drugega stimulacijskega paketa v višini 3000 milijard dolarjev, o katerem republikanci v senatu niso hoteli niti slišati. Predstavniški dom je nato predlog skrčil na 2200 milijard, senatni republikanci pa so prišli na dan s predlogom za 500 milijard.