Po praznjenju bančnih sefov na Dunaju

"Kriminalist" jo je prepričal, da je bolj varno hranjenje denarja na policiji

G.G.
1. 12. 2020, 10.37
Posodobljeno: 1. 12. 2020, 10.40
Deli članek:

Moralno ambivalenten podjetnež je izkoristili bojazen upokojenke, ki po praznjenju sefov na in v okolici Dunaja ni več zaupala bankam.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Poročali smo o bogatem izplenu treh ropov na Dunaju in v njegovi okolici. Odnesli naj bi za več kot 20 milijonov evrov dragocenosti, ki so jih našli v sefih bank. Da je bil plen visok nakazuje poziv policije, ki za informacije, ki bi privedle do aretacije roparjev, ponuja kar 100 tisoč evrov.

Naslednji primer lahko opišemo kot kolateralno škodo ropa. 73-letnica iz Klosteneubruga, kjer so oropali eno od treh bank, je v petek prejela telefonski klic, po katerem je temeljito razmislila o hranjenju svojih dragocenosti, poroča ORF. Klicatelj se je predstavil kot kriminalist, razložil ji je, da so na policiji po dogovoru z vodstvom bank po temeljitem pregledu ocenili, da hranjenje vrednih predmetov v bančnih sefih ni več varno. Že prej zaskrbljeno upokojenko je prepričal, da je bolje, če njene prihranke na varno shrani policija.

Čez nekaj ur se je oglasil na njenem domu. Pokazal ji je dokumente, dovolj spretno ponarejene, da jo je prepričal. Obraz je seveda imel zakrit z masko. 73-letnica je iz svoje banke vzela vse, kar je imela shranjeno v sefu, dvignila pa je tudi precej gotovine. Vse skupaj za okoli 100 tisoč evrov. Svoje življenjske naložbe je izročila »kriminalistu«, ta se ji je zahvalil za zaupanje in jo mahnil dogodivščinam naproti.

Proti večeru je upokojenko začel glodati sum. Poklicala je na policijsko upravo in povprašala o tej novi praksi hranjenja denarja na policiji. Zdaj lahko le upa, da bodo policisti odkrili lažnega kriminalista z njenimi življenjskimi prihranki.