Prejeli jih bodo po pošti

V Avstriji starejši od 65 let brezplačno do bolj kakovostnih zaščitnih mask

S.R.
1. 12. 2020, 09.27
Posodobljeno: 1. 12. 2020, 09.40
Deli članek:

V Avstriji bodo najbolj ranljivim poklonili brezplačne zaščitne maske, na Češkem pa bodo upokojencem zaradi stroškov, ki jih imajo z nakupi zaščitne opreme in razkužil, pomagali z božičnico.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Avstrijska vlada bo s spremembo zveznega zakona za boj proti epidemiji novega koronavirusa predvidoma vsem državljanom, starejšim od 65 let, zagotovila brezplačne zaščitne maske tipa FFP2. Ministrstvo za zdravje pod vodstvom Rudolfa Anschoberja naj bi spremembo zakona že odobrilo, danes pa naj bi zadevo obravnaval odbor za zdravstvo. Zaščitne maske bodo upokojencem predvidoma poslali po pošti, po prvih ocenah pa naj bi skupni stroški znašali 24 milijonov evrov. 

Vsak upokojenec, ki jim želijo na čim bolj preprost način omogočiti dostop do bolj kakovostnih zaščitnih mask, bo prejel deset kosov mask tipa FFP2. Ker je poteza vlade namenjena predvsem boljši zaščiti starejšega prebivalstva, ki je v tej epidemiji tudi najbolj ranljivo, je ključno to, da bo postopek čim bolj enostaven in s čim manjšim številom posrednikov. Zato je predvidena tudi rešitev, da bi maske pošiljali po pošti, pri čemer bi si pomagali s podatki iz centralnega registra prebivalstva. »Avstrijska pošta bo po deset mask predvidoma poslala neposredno gospodinjstvom, da bo za zaščito ciljne skupine pri zagotavljanju zaščitne opreme potrebnih čim manj stikov,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisano v osnutku zakona.

190 evrov božičnice 

Medtem se češki upokojenci po poročanju Slovenske tiskovne agencije veselijo božičnice v višini 5000 kron oziroma približno 190 evrov. Izplačila, ki jih je septembra potrdila vlada populističnega premierja Andreja Babiša, so se začela že včeraj, do božičnice pa je upravičenih več kot 2,8 upokojencev. Strošek za državo znaša približno 551 milijonov evrov. Kot je odločitev utemeljila ministrica za delo in socialne zadeve Jana Malačova, so imeli upokojenci zaradi pandemije letos višje stroške z nakupom razkužil in mask.