Podpora mu je narasla

Biden po Gallupovi raziskavi uživa 55-odstotno podporo

L.K./STA
30. 11. 2020, 20.58
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 21.12
Deli članek:

Američanom kot kaže niso všeč Trumpovi pravni izzivi izidov volitev.

Reuters
Joe Biden

Agencija Gallup je izmerila, da je javnomnenjska podpora novoizvoljenemu predsedniku ZDA Josephu Bidnu od volitev narasla za šest odstotnih točk na 55 odstotkov, podpora predsedniku ZDA Donaldu Trumpu pa je nazadovala za tri odstotne točke na 42 odstotkov. Američanom kot kaže niso všeč Trumpovi pravni izzivi izidov volitev.

Demokrati so imeli o Bidnu pozitivno mnenje že prej, po volitvah pa mu je narasla priljubljenost med neodvisnimi volivci in republikanci. Med neodvisnimi mu je od volitev podpora narasla z 48 na 55 odstotkov, med republikanci pa s šest na 12 odstotkov.

Trumpa demokrati in večina neodvisnih volivcev že prej ni marala, povolilni padec podpore pa so mu povzročili republikanci. Med republikanci mu je podpora padla za šest na 89 odstotkov, kar je še vedno zelo visoko.

Gallup navaja, da je bila rast podpore novoizvoljenim predsednikom ZDA vse od leta 2000 naprej običajna z izjemo leta 2016, ko je Trump ostal bolj nepopularen kot popularen kljub zmagi na volitvah. Trump je bil po volilni zmagi najmanj popularen novoizvoljeni predsednik ZDA v zgodovini Gallupovih anket.

Poraženi predsedniški kandidati so v povolilnih anketah Gallupa dosegali mešane rezultate. Johnu McCainu leta 2008 in Mittu Romneyju leta 2012 je popularnost narasla, priljubljenost Hillary Clinton se leta 2016 ni ne povečala ne zmanjšala, za Johna Kerryja leta 2004 pa Gallup nima podatkov.

Pri volitvah leta 2000 se je malce zavleklo, ker so na Floridi več tednov ponovno šteli glasovnice in George Bush je bil za zmagovalca potrjen pozno, ampak tudi njemu je popularnost potem malce narasla. Trump je tako od leta 2000 edinstven.

Malce slabše pa se je po letošnjih volitvah obnesla demokratska stranka, ki sedaj po Gallupu uživa 45-odstotno podporo, republikanci pa 43-odstotno. Demokrati in republikanci imajo o svoji stranki dobro mnenje, med neodvisnimi pa jih ima pozitivno mnenje o demokratih 41 odstotkov, o republikancih pa 33 odstotkov.