Mehkejši pristop

Konec oktobra podobno kot v Sloveniji! Toda Švica se ni odločila za tako stroge ukrepe

G.G.
30. 11. 2020, 10.47
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 12.03
Deli članek:

Slovenski politiki so vedno hlepeli po »Švici na sončni strani Alp«. Te dni se Švico omenja kot državo, v kateri so odprta smučišča, kar je v koronačasu izjema.

Reuters
Prodajalec kostanjev v Zürichu.

Konec oktobra in v začetku novembra so v Švici zabeležili prek 10.000 okuženih s koronavirusom na dan. Glede na število prebivalcev (8 milijonov in pol) so beležili podobne številke kot v Sloveniji. Kaj so storili? Uvedli so obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče ohranjati ustrezne medsebojne razdalje metra in pol. Lokalov in restavracij pa niso zaprli. Le omejili so jim delovni čas, odprti so lahko do 21. ali 23. ure (odvisno od kantona), za mizami pa ne smejo biti več kot štirje gostje. Prepovedali so tudi prireditve z več kot 50 udeleženci ter prostočasne športne in kulturne dejavnosti z več kot 15 udeleženci. Niso uvedli policijske ure ali omejitve na majhne administrativne enote, ukrepa, ki že en mesec veljata v Sloveniji.

Profimedia
Nedeljski utrinek s smučišča Le Diablerets

Rezultati? Okrog 10. novembra so številke dnevno okuženih padle na približno 6000, na intenzivnih oddelkih bolnišnic pa je zmanjkovalo prostih postelj. Imajo jih nekaj manj kot 900. Zdravstvena stroka in politika se ni odločila za zaostrovanje ukrepov. Počakali so. Čez en teden se je število dnevnih okužb še znižalo, popustil je tudi pritisk na bolnišnice. Konec prejšnjega tedna so na testiranjih zaznali 4000 pozitivnih, na intenzivnih oddelkih pa se zdravi 500 ljudi. Število mrtvih zaradi ali z boleznijo covid-19? V četrtek so 116, v petek 62 in v soboto 50.

Reuters
Smučarji v Zermattu. Švica ne bo zaprla smučišč. Jasno jim je, da je prišlo do okužb na zabavah, ne pa na smučiščih.

Nad hitrim znižanjem števila okuženih in posledično zmanjšanemu pritisku na bolnišnice so presenečeni tudi vodilni švicarski zdravstveni strokovnjaki. »Iz znanstvenega stališča je še prehitro za ocenjevanje. Lahko le ugibamo,« je v četrtek za spletni portal Focus dejal zadržani epidemiolog Marcel Salathe. Ob tem je spomnil, da so bili nekateri njegovi kolegi zelo kritični do »polovičarskih« ukrepov. V začetku novembra so namreč lockdownu naklonjeni epidemiologi zahtevali ostrejše zaprtje države po vzoru iz Francije in drugih evropskih držav.

Profimedia
V središču Züricha.