110 mrtvih

Teroristi so jih zvezali in jim prerezali vratove

G.G.
30. 11. 2020, 09.09
Posodobljeno: 30. 11. 2020, 09.20
Deli članek:

V delih Nigerije so še vedno aktivni teroristi brez kančka vesti, teroristi zloglasne organizacije Boko Haram. V soboto so pobili kmete v nasadu riža v bližini Maidagurija na severovzhodu države.

Reuters
Pogreb po sobotnem pokolu kmetov v nigerijski zvezni državi Borno.

Oboroženi moški so se pripeljali na motorjih in si za tarčo napada izbrali moške in ženske, ki so delali v nasadih rižah v bližini kraja Koshobe v zvezni državi Borno. Domnevno zato, ker so v petek razorožili pripadnik Boko Harama, ki jim je grozil in jih izsiljeval.

Ko so poskakali z motorjev, so zbrali žrtve, jih zvezali in jim z noži prerezali vratove, BBC navaja poročanje lokalnih novinarjev. Ubili so kar 110 ljudi, nekaj žensk so ugrabili. "Incident je najbolj brutalen neposredni napad na nedolžne civiliste v letošnjem letu," je dejal koordinator ZN za humanitarno pomoč v Nigeriji Edward Kallon.

Guverner Borna Babagana Umara Zulum je po pogrebu mlade moške pozval, naj se aktivno uprejo teroristom, naj primejo za orožje in organizirani v vaške skupine pomagajo državni vojski. Kar pa se tiče kmetov, so po mnenju guvernerja v nemogoči dilemi. Ali odidejo na delo na polja, kjer so izpostavljeni napadom teroristov, ali pa ostanejo doma in umirajo od lakote.

Džihadistična skupina Boko Haram je v preteklosti že izvedla več napadov na kmečki živelj, ki mu očita, da z informacijami zalaga vladno vojsko proti kateri se džihadisti borijo.