Čas za prijateljstvo

Srbija umaknila odločitev za izgon črnogorskega veleposlanika

L.K./STA
29. 11. 2020, 21.48
Deli članek:

Črnogorska vlada meni, da je Božović s svojo izjavo "omalovaževal državo".

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Srbija bo enostransko umaknila odločitev za izgon črnogorskega veleposlanika v državi Tarzana Miloševića, je danes zvečer sporočila srbska premierka Ana Brnabić. Poziv Miloševiću, da zapusti državo, je sicer sledil potezi črnogorskega zunanjega ministrstva, ki je srbskega veleposlanika Vladimirja Božovića razglasilo za nezaželeno osebo.

"Načela in pravila so pomembna, a življenje je pomembnejše. Prišel je čas za prijateljstvo s Črno goro," je po sestanku s predsednikom države Aleksandrom Vučićem in zunanjim ministrom Nikolo Selakovićem povedala Brnabićeva. Dodala je, da je bilo to tudi Vučićevo sporočilo njej in Selakoviću.

To je pozneje novinarjem med obiskom Kruševca povedal tudi srbski predsednik. "Odnosi med sosedi pomenijo več od diplomatskih pravil," je dejal in povedal, da je sam predlagal odločitev o enostranskem umiku ukrepa. Prepričan je, da bo to prispevalo k boljšim odnosom med državama, ki sta še v bližnji preteklosti tvorili skupno tvorbo.

Vučić meni, da lahko Srbija na ta način pokaže "svojo moč, ne šibkost". Šlo naj bi namreč za znak, da si želi prijateljske in bratske odnose s sosedo.

Po navedbah srbske premierke bo tako Beograd še nocoj umaknil sobotno potezo, s tem pa naj bi se strinjali tudi prosrbski politični predstavniki v Črni gori.

Diplomatski spor se je vnel v soboto, ko je Črna gora srbskega veleposlanika zaradi očitkov o vmešavanju v notranjo politiko države označila za nezaželenega in ga pozvala, naj v 72 urah zapusti državo. Srbija je le nekaj ur pozneje odgovorila z enako potezo in črnogorskega veleposlanika označila za nezaželenega ter ga pozvala, naj državo zapusti v 72 urah.

Oblasti v Podgorici so srbskega veleposlanika Vladimirja Božovića za nezaželeno osebo razglasile zaradi njegove izjave, da je bila odločitev črnogorske skupščine leta 1918, ko so se odločili za odpravo neodvisnosti in priključitev Črne gore Srbiji ter s tem kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, "osvoboditev" in "svobodna volja" črnogorskega naroda. Črnogorska vlada meni, da je Božović s svojo izjavo "omalovaževal državo".

Črnogorski poslanci so leta 2018 namreč sprejeli resolucijo, s katero so simbolično razveljavili odločitev skupščine leta 1918. Črna gora je sicer neodvisnost od Srbije razglasila leta 2006.