Mohsen Fahrizadeh

Turčija obsodila atentat na vodilnega iranskega jedrskega znanstvenika

L.K./STA
29. 11. 2020, 13.01
Posodobljeno: 29. 11. 2020, 13.02
Deli članek:

Turčija je obsodila petkov atentat na vodilnega iranskega jedrskega fizika Mohsena Fahrizadeha in ga označila za gnusen umor in teroristično dejanje, ki ogroža mir v regiji.

Reuters
Jedrski fizik Mohsen Fahrizadeh

"Obžalujemo smrt Mohsena Fahrizadeha v oboroženem napadu. Obsojamo ta gnusni umor in izražamo sožalje iranski vladi in pokojnikovim sorodnikom," je v soboto zvečer v izjavi sporočilo turško zunanje ministrstvo. V Ankari so ob tem tudi pozvali k zadržanosti.

Turčija nasprotuje vsem pobudam, katerih cilj je porušiti mir v regiji, pa tudi vsem oblikam terorizma, ne glede na to, kdo je njihov storilec ali tarča, so zapisali.

Vodilni iranski jedrski znanstvenik Mohsen Fahrizadeh, ki je bil po mnenju Zahoda eden ključnih pri iranskem jedrskem programu, je bil ubit v petek v napadu v predmestju Teherana. Iran je za njegovo smrt okrivil Izrael in obljubil maščevanje.

Oblasti v Teheranu so danes sporočile, da bo pogreb znanstvenika v ponedeljek v krogu visokih vojaških poveljnikov in njegove družine. Niso pa navedli, kje bo pokopan.