Nemogoče

Ni varno, da bi se Putin cepil z "varnim" ruskim cepivom

J.P.
28. 11. 2020, 10.34
Posodobljeno: 28. 11. 2020, 10.35
Deli članek:

Točnega datuma začetka množičnega cepljenja v Rusiji ni mogoče napovedati, prav tako je prezgodaj govoriti o rokih, do kdaj se bodo lahko cepili vsi, ki si to želijo.

Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden drugim svetovnim voditeljem ruski cepivi predstavil kot varni in učinkoviti. Kar pa ne pomeni, da se je cepil.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v torek pojasnil, da naj bi se množično cepljenje proti novemu koronavirusu začelo še pred koncem leta, glava države pa pri cepljenju ne more sodelovati kot prostovoljec. To je, kot je dejal Peskov, nemogoče – »Predsednik ne more uporabiti nepotrjenega cepiva.«

Putin zaradi svoje starosti, ima 68 let, sodi v ogroženi del populacije.

95-odstotno učinkovito

Rusija je prejšnji teden zabeležila več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom, s čimer se je uvrstila na peto mesto po številu okužb.

Pred dnevi so iz Rusije sporočili, da je njihovo cepivo Sputnik V glede na novo analizo podatkov klinične študije 95-odstotno učinkovito. Izračune so naredili na podlagi podatkov, zbranih po 42 dneh od cepljenja s prvim odmerkom. Niso sicer pojasnili, koliko ljudi je sodelovalo v študiji, na podlagi katere so naredili omenjeno oceno.

Cepivo Sputnik V temelji na oslabljeni verziji dveh adenovirusov. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije protein, ki imunski sistem pripravi na napad koronavirusa.

Zaenkrat so sicer za uporabo že odobrili 117.000 odmerkov cepiva Sputnik V. Do konca leta pa naj bi bilo za javnost na voljo še dodatnih dva milijona odmerkov.

Ob Sputniku V so v Rusiji registrirali še cepivo Epivaccorona, ki ga razvija raziskovalni center za virologijo in biotehnologijo Vector. Še eno cepivo pa v sodelovanju z državo razvija institut Čumakov. Klinični preizkusi tega cepiva naj bi se zaključili do konca prihodnjega meseca.