SMUČARIJA

Zaprtje bi za slovenska smučišča "pomenilo katastrofo"

A. K.
27. 11. 2020, 20.00
Deli članek:

Upravljavci slovenskih smučišč zaskrbljeno spremljajo dogajanje na ravni EU in se pripravljajo na najhujše. Slovenska vlada za zdaj brez enotnega stališča.

Sonja Javornik
smučanje

»To bi pomenilo katastrofo.« Tako je kratko in jedrnato v telefonskem pogovoru za Svet24 strnil misli Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo, ki upravlja smučišče na Kopah. Deležnike v zimskem turizmu je ideja o zaprtju evropskih smučišč presenetila. »Glede na to, da so Avstrijci ta predlog odločno zavrnili, da se v Švici že smuča, o tem predlogu sploh ne razmišljamo,« so v odgovoru za Svet24 zapisali iz RTC Krvavec in dodali, da ostajajo pri svojih načrtih, da sezono izpeljejo, »seveda ob popolnem spoštovanju ukrepov in priporočil«.

Naprotovanja znotraj EU

Predlog italijanskega premierja Giuseppeja Conteja o zaprtju vseh smučišč na ravni Evropske unije vsaj do 10. januarja je včeraj dobil podporo nemške kanclerke Angele Merkel. Tako Nemčija kot Italija sami premoreta več tisoč smučišč, a sta ocenili, da bi bila cena velikih migracij smučarjev, deskarjev in ostalih navdušencev nad zimskimi športi v času koronakrize previsoka. V Avstriji je medtem tehtanje med gospodarsko škodo in morebitnimi posledicami za javno zdravje tehtnico prevesilo na stran ekonomskega interesa. Vlada naše severne sosede, ki je pred dvema tednoma ustavila javno življenje, se namreč ni pripravljena vnaprej odpovedati zimski turistični sezoni.

V imenu upravljalcev smučišč se z vlado pogovarja Združenje žičničarjev Slovenije, odgovorni v Sloveniji pa se še niso postavili na stran Avstrije ali Nemčije. Avstrijska vlada meni, da če bi sprejeli konsenz o zaprtju na ravni EU, bi Unija morala kriti izpad dohodkov. »Smučarski centri smo vsi v enakem položaju, centri dnevno o tem povprašujemo pri pristojnih organih, vendar žal ne dobimo nobenega konkretnega odgovora. Od vseh je slišati le: dokler bo epidemiološka slika okuženih, obolelih in hospitaliziranih slaba, se ukrepi ne bodo sprostili. Kako dolgo bo to trajalo, seveda ne ve nihče,« je v odgovoru za Svet24 zapisala direktorica centra Golte, d. o. o., Suzana Srdić.

Žičničarji v težavah

Vsa smučišča so že zdavnaj za obiskovalce odprla rezervacije, ki se jih je nabralo že veliko, a dejstvo je, da bodo številnim dolžni vrniti denar, saj tudi po najboljšem scenariju ne bo možno začeti sezone v kratkem, kot so mnogi upali in pričakovali. Medtem so podjetja že vložila veliko sredstev v oglaševanje, kot tudi v vzdrževanje in pripravo mehanizacije za nemoteno obratovanje smučišč. Paradiž pravi, da se bodo morali še toliko bolj posvetiti poletni sezoni. Gre za trend, ki tako ali tako vse izraziteje poteka v zadnjem desetletju, ko so zaradi podnebnih sprememb zime vse bolj mile, posledično pa je manj snega.

Takšna zima je bila tudi lanska, je dejal Paradiž, ki opozarja, da brez zunanje pomoči številni centri ne bodo mogli še naprej delovati. V vsakem primeru pa jih čaka več let okrevanja. Pri RTC Krvavec so sicer še vedno optimistični za letos, pri čemer poudarjajo, da je smučanje po njihovem prepričanju možno izvajati varno, »zato res ne vidimo smiselnosti v popolnem zapiranju, še posebej glede na to, da je smučanje, aktivno gibanje na svežem zraku, za zdravje in splošno počutje še kako priporočljivo«. Edino smučišče v Sloveniji, ki nima skrbi zaradi milejših zim, je Kanin. Visokogorsko smučišče je maja tudi edino še imelo odprte svoje proge, v izjavi za Svet24 so ob tem dejali, da so bili v veljavi vsi higienski ukrepi, s čimer so dokazali, da lahko zagotovijo varno smuko.

Še pomnite Ischgl?

Če ne bo znatnega zmanjšanja števila okužb s koronavirusom na ravni EU, pa debate o tem, kako bi lahko potekalo letošnje smučanje, sploh ne bo. Evropske voditelje k previdnosti zavezujejo napake iz minule zime, ko je bila denimo smučarska destinacija Ischgl na avstrijskem Tirolskem marca eno največjih žarišč okužb, od tam pa se je koronavirus potihem in neopazno razširil po vsem kontinentu.

(A. K., foto: Sonja Javornik, RTC Krvavec, Reuters) ***Templejt v slikah Fotopodpisi: (smučanje) Do kdaj bodo samevala slovenska smučišča? (sedežnica) Na Krvavcu ostajajo pri svojih načrtih, da sezono izpeljejo, »seveda ob popolnem spoštovanju ukrepov in priporočil«. (merkel) Angela Merkel meni, da bodo obstoječe omejitve veljale najmanj do začetka novega leta. Rdeč okvirček: NOV UDAREC Upravljavci smučišč so se v preteklih letih že spoprijemali s težavo vse bolj milih zim, kar je skrajševalo sezono. Siv okvirček: Kaj bo z božičem in NOVIM LETOM Na večja silvestrovanja v Sloveniji in EU lahko verjetno kar pozabimo. Poudarek: Avstrija je evropska smučarska destinacija številka ena, zato njeno nasprotovanje predlogu ne preseneča. Cifra: 45 držav je okužbe svojih državljanov povezalo z marčevskim žariščem v smučišču Ischgl na Tirolskem. Citat namesto cifre: "V Švici so vlada, organi in turistična panoga prepričani, da lahko zimska sezona poteka varno." - Markus Berger, tiskovni predstavnik švicarske turistične organizacije***