Za dobre odnose

Bidnu čestital še kitajski predsednik

C.E.
25. 11. 2020, 15.31
Posodobljeno: 25. 11. 2020, 15.34
Deli članek:

Danes je najverjetnejšemu novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu čestital tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

Profimedia
Kitajski predsednik Xi Jinping upa, da bosta ZDA in Kitajska mirno reševali tudi bodoče konflikte, do katerih bo gotovo prišlo.

Dva tedna po tem, ko so vsi večji ameriški mediji razglasili, da je na predsedniških volitvah zmagal demokratski kandidat Joe Biden, se je za čestitko odločila še velesila Kitajska, rival ZDA. Kitajski predsednik Xi Jinping je v diplomatskem žargonu sporočil, da je v interesu obeh držav in mednarodne skupnosti ohranjanje dobrih in stabilnih odnosov med ZDA in Kitajsko. Xi upa, da bo z Bidnom nastopilo obdobje nekonfliktnih odnosov, čas sodelovanja in medsebojnega spoštovanja.

V Evropi sta do čestitke zadržani edino vladi Poljske in Slovenije. Včeraj je tako moderatorka berlinskega zunanjepolitičnega foruma omenila tudi (pre)zgodnjo čestitko slovenskega premierja Janeza Janše republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu. Zunanjega ministra Aleša Logarja je vprašala, ali je slovenska vlada že čestitala Bidnu. Logar je odgovoril, da slovenska vlada Bidnu ni čestitala in da je tudi sporočilo Trumpu prišlo s premierjevega osebnega profila, kar da se lahko zgodi tudi v prihodnje.